2019. október 27., 14:31

A magyar kultúra és hagyományok őrzője a Csemadok - VIDEOVAL

Rangos emlékgálát tartott a Csemadok Galántai Területi Választmánya a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából.

csemadok70-galanta-11.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az ünnepi megemlékezés koszorúzással kezdődött a galántai Csemadok-ház emléktáblájánál. A bevezetőben a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusának előadásában a Néked zeng ez a dal kórusmű hangzott el, vezényelt Balogh Csaba. Nyitóbeszédet mondott Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, kiemelte a a csemadokosok mindig együtt tudtak dolgozni, bármilyen háttér nehezítette is munkájukat, soha nem volt ez másképpen a Galántai és Vágsellyei Területi Választmányoknál sem.

 

Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

Az emlékünnepség és a díjkiosztó gála a galántai Városi Művelődési Központ esztrádtermében folytatódott, ahol telt ház előtt osztották ki a szövetség által odaítélt díjakat. A Szózat felcsendülése után az est bemondója, Holop Zsóka köszöntötte a megjelent prominens közéleti vezetőket, külhoni vendégeket és az alapszervezetek küldötteit. Baranyai Alajos, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke ünnepi beszédében további eredményes és gyümölcsöző munkára biztatta a csemadokosokat, hogy egykor majd a jövő generációjának is legyen oka az ünneplésre és a magyar közösségek találkozójára.

 

Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának vezetője tolmácsolta. A köszöntőben elhangzott, magyarnak lenni nemcsak életforma, hanem felelősség is az itt élő közösség irányába. Nemes feladat, amely hetven év távlatából is kötelez. A Csemadok szervezetére pedig a magyarság mindenkor számíthat.

 

Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

A hét évtizedes munka eredményeit, gyümölcsöző tevékenységeket és nehézségeket Mézes Rudolf a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára foglalta össze. Kodály városában a Csemadok mindig mérvadóként működött, talán a legfontosabb szerepet játssza a magyar kultúra megtartásában és a gyökerek megerősítésében, pontosan ezért tudott a szövetség fennmaradni hetven éven át, ellenállni politikai harcoknak és kivonni magát a torzsalkodásokból – vonható le a  lényeges üzenet a titkár beszédéből.

 

Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

A galántai gálaeste díjak sokaságát osztották ki, magánszemélyek, szervezetek, polgármesterek és önkormányzatok kapták meg a Hűségért emléklapokat, és fejezték ki feléjük köszönetüket a szervezők, amiért ki hosszabb ki rövidebb ideje támogatja a Csemadok által szervezett akciókat.

Az emlékünnepségen a Galántai Területi Választmány számos kitüntetést, köszönetet és hálaüzenetet kapott, elhangzott, olyan közösség ez, amelyben komoly munka folyik, amely őrzi a magyarok kultúráját, nyelvét, hagyományait és iskoláit. A legértékesebb ajándékok egyike talán aza 35 darabból álló, az 1848/1849-es szabadságharcról készített képsorozat, amelyet Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiváló művész alkotott.

 

Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

A hetvenéves szervezetet Peter Paška, Galánta város polgármestere is köszöntötte, aki szerint a Csemadokból és a mátyusföldi magyarságból óriási összetartó erő sugárzik.

A gálaest ünnepi műsorán az elmúlt évek országos rendezvényeinek, versenyeinek, fesztiváljainak díjazottjai is bemutatkoztak.

csemadok70-galanta-11.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék