2021. április 21., 09:35

Rozsnyói színházi élet – Beszélgetés rozsnyói művészekkel

A Rozsnyói Bányászati Múzeum Rozsnyói színházi élet című kiállítása kísérőrendezvényeként 2021. április 22-én online beszélgetést szervez rozsnyói művészekkel, Badin Ádámmal, Bocsárszky Attilával és Fabó Tiborral.

Fotó: Fábián Gergely

A rendezvény a Rozsnyói színházi élet – kiállítás, múzeumpedagógiai kutatás, workshop és prezentáció című pályázat kísérőprogramja, melynek keretében Rozsnyóról származó színművészekkel, Badin Ádámmal, a Meseszínház művészeti vezetőjével, Bocsárszky Attilával, a Kassai Thália Színház társulatvezetőjével és Fabó Tiborral, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművészével beszélget Nagy Emese.

Az élő közvetítés 2021. április 22-én 18.00 órakor kezdődik, ITT lehet bekapcsolódni.

A rendezvény a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Rastislav Trnka védnöksége alatt kerül megrendezésre – mutatott rá Badin Gabriella, a múzeum munkatársa, egyúttal köszönetet mondott a prágai Ady Endre Diákkör tagjainak a technikai segítségért.

„Mivel a koronavírus-járvány nem engedte, hogy személyesen találkozzunk és beszélgessünk a színészekkel, az online térbe vittük ezt a rendezvényt. Két részre osztottuk, ugyanis vannak magyar, illetve szlovák színházakhoz köthető személyiségek. A magyar kötődésű színművészekkel április 22-én fogunk beszélgetni” – magyarázta Badin Gabriella hozzátéve, a három színész körülbelül egy generációhoz tartozik, ugyanabba az iskolába jártak, Bocsárszky Attila és Badin Ádám osztálytársak voltak, sőt, egy padban is ültek. Az iskolában színjátszókör működött, valószínűleg ott alakult ki az a vágyuk, hogy színészettel foglalkozzanak. Mindhárman tagjai voltak a Fábry Zoltán Ifjúsági Klubnak, illetve az annak keretében működő színjátszó körnek, volt olyan előadás, amiben együtt szerepeltek.

„Ezeket a kötődéseket szeretnénk körbejárni, hogy honnan indultak, hogyan alakult ki a kapcsolatuk a színészettel. Azt is taglalni fogjuk, mit jelent nekik Gömör, ez a régió, illetve mit tudnak felhasználni az itt kapott impulzusokból, élményekből, hogyan építkeztek erre” – fejtette ki.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum színházi szakemberekkel együttműködve, kiállításon mutatja be a rozsnyói hivatásos kortárs színházi közeget, valamint a színház világában tevékenykedő, Rozsnyóról elszármazott személyiségeket. A tárlat egyebek mellett a díszleteket, bábokat, jelmezeket, díszletelemeket és terveket mutat be, melyek az Actores Városi Színház, a Meseszínház, a Theátrum Színház, valamint más megyei színházak, mint a Kassai Bábszínház és a Thália Színház kelléktárából származnak. A virtuálisan is megtekinthető kiállítás anyaga a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének darabjaival van kiegészítve, valamint bemutatja a múzeumpedagógiai feltáró munka eredményeit is fényképes prezentáció formájában.

„Eddig a kiállítás csak az online térben volt látható, de hétfőn, április 19-én megnyitottunk a nagyközönség számára is. Április 30-ig tekinthető meg, de aki esetleg lekésne erről, a tárlatról készült kisfilmünk továbbra is elérhető lesz” – mondta Badin Gabriella.

Rozsnyói színházi élet - beszélgetés - plakát
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.