2019. augusztus 17., 10:47

Nyári színházi tábor a Pinceszínpaddal

A napokban zajlik a kassai Pinceszínpad nyári színházi tábora Nagyidán, ahol amatőr színjátszó csoportok rendezői és színészei négynapos műhelymunkán vehetnek részt.

_dsc0736.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Csemadok Kassai Városi Választmánya mellett működő Pinceszínpad nyári színházi tábora 2019. augusztus 15-18. között zajlik, s annak a jövő héten átadásra kerülő Ilosvai Ház ad otthont.

Havasi Péter, a Pinceszínpad vezetője elmondta, a hasonló táboroknak nagy hagyománya van Nyugat-Szlovákiában, Karván, s évekkel ezelőtt keleten, Borsiban is volt ilyen, de az már megszűnt.

Fotó:  Fábián Gergő

Ez a Pinceszínpad első ilyen tábora, de ha lesz érdeklődés és jövőre is sikeresen pályáznak, akkor szeretnék folytatni.

A táborozók magját a Pinceszínpad tagjai alkotják, de vannak jelentkezők Tornáról, Fülekről, illetve Magyarországról is, Budapestről és Ürömről. Mivel a Pinceszínpad következő műsorra tűzött előadása Molnár Ferenc Ibolya című darabja lesz, ez nagy hangsúlyt kap a tábor programjában, de szituációs- és mozgásgyakorlatok, hangképzés-, hangsúly- és ritmusgyakorlatok, különböző műhelyunkák is folynak.

Fotó:  Fábián Gergő

Ezekre a Pinceszínpadon belül nincs igazán lehetőség, mert ott egyrészt a tér is lényegesen kisebb, ahol működünk és játszunk, másrészt örülünk, hogy próbákra össze tudunk jönni egy-két órára, nincs lehetőség arra, hogy műhelymunkát végezzünk, általában csak a próbafolyamatra koncentrálunk

– magyarázta Havasi Péter.

Fotó:  Fábián Gergő

A műhelymunka szakemberek bevonásával folyik, hivatásos színészek, mint Varga Anikó és ifj. Havasi Péter, illetve Komáromi Sándor magyarországi drámatanár közreműködésével.

Az a célunk, hogy a fiatalokat minél szélesebb körben belevonjuk egy ilyenfajta műhelymunkába, hogy megszerettessünk velük a színjátszást, a színházat. Persze nem zárjuk ki azokat az idősebb amatőr színjátszókat, akik szeretnének ebbe a munkába bekapcsolódni

– mondta Havasi Péter.

Fotó:  Fábián Gergő

Szmolnicky Erika, a Pinceszínpad tagja hozzáfűzte, úgy látja, mintha fogyóban lennének a színjátszó csoportok. A tábort most szervezték meg első alkalommal, de jónak látná, ha a jövőben minél többen eljönnének különböző korosztályokból, hisz a színjátszás neki színt vitt az életébe, s ezt minél több embernek át kellene élnie.

Fiatalok közé kerültem, új erőt kaptam, többet mosolygok. Jó lenne, ha a fiatalokkal az idősebb korosztály is együtt dolgozna, ahogy nálunk is, a 18 évestől a 26 évesen át a 48 évesig. Kiegészítjük egymást

– mondta.

Fotó:  Fábián Gergő

_dsc0736.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.