2018. május 31., 19:50

Meseországban megelevenedtek a bábok

A 43. Duna Menti Tavasz országos döntőjének harmadik napján a bábcsoportok mutatkoztak be Meseország fővárosában, Dunaszerdahelyen. Reggeltől délutánig 12 gyermekcsoport bábjátéka bűvölte el a népes közönséget a városi művelődési központban.

Duna Menti Tavasz
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

Mese, verses összeállítás, biblia történet és kabaré váltotta egymást a színpadon. A nagyon ötletes díszletek előtt még leleményesebb bábok keltek életre. Mára már nem érvényes, hogy „fakanálból van a báb”. Abból is, persze, de kartondobozból, lufiból, csomagoló fóliából és még reklámszatyorból is lehet ordas farkast, didergő királyt, Jónást és balerinát varázsolni.

Lufiból van a báb a kisgéresi Mustármag bábcsoportban
Lufiból van a báb a kisgéresi Mustármag bábcsoportban
Fotó:  Szabados Kati

A gömörfalvai Pimpó bábcsoport például szó szerint újrahasznosította a hulladékot a Kukamesében. A műanyag zacskókból készített művészi bábjaikkal balettet, bikaviadalt és szamuráj harcot is varázsoltak a pódiumra. De az összes csoport bűvölt-bájolt, kacagtatott. Néha meg is ijesztette az apró nézőket, de a történetek végén mindig minden jóra fordult. Ahogy annak lennie kell.

Egy tucat bábcsoport

Ezt a kategóriát is, csakúgy, mint a színjátszókat, nagy tarkaság jellemezte. Sokfajta témát sokféle módon dolgoztak fel. A 12 csoport tagjai között voltak egészen kicsi gyerekek és 14 éves kamaszok is.

Lakhelyüket tekintve is színes volt a paletta. Legmesszebbről a kisgéresi Mustármag jött. Ők A víz az Úr? címmel Jónás és a cethal történetét elevenítették fel.  Gömörből a már említett Pimpón kívül a feledi Meseláda bábcsoport is a döntősök közé került A szegény ember citerája című bábjátékkal. A Szencől jött Tátika mesélt a jószívű madárról, Ógyalla Fityfiritty csoportja pedig a tréfás farkasról. A dunaszerdahelyi VMK Gézengúzok csapata a rút kiskacsa meséjét, a  Vámbéry alapiskola Virgoncai pedig a kiskondás történetét álmodták színpadra.

A tréfás farkas és előadói, az ógyallai Fityfiritty bábcsoport
A tréfás farkas és előadói, az ógyallai Fityfiritty bábcsoport
Fotó:  Szabados Kati

A komáromi Eötvös utcai alapiskolások, a Tekergők didergő királyának szívét felmelegítette a szeretet, a Gútáról jött Mazsola bábcsoport meséjében aranyból volt a tulipán. Felsővámos kisiskolásai verses összeállítást hoztak Tikirikitakarakban címmel, a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium bábosai pedig egy kabaréval, az Etüdökkel álltak a publikum elé.

Ez a nap is a gyermeki játékosságról szólt

Az óvodás és kisiskolás közönség valószínűleg nem sejtette, hogy itt és most országos megmérettetés zajlik. A csoportok és vezetőik viszont kíváncsian várják a pénteki eredményhirdetést. A zsűri ezen a napon három tagból állt. Kecskés Marika, Szluka Judit és Badin Ádám bábművészek bírálták el a produkciókat. Munkájukat most is gyerekzsűri segítette.

Füttyös Gyurka, a madárember kalitkájában ücsörög
Füttyös Gyurka, a madárember kalitkájában ücsörög
Fotó:  Szabados Kati

Az előadások szüneteiben a művelődési központ előtti téren, Meseváros árnyas fáinak hűvösében Füttyös Gyurka, a madárember fütyörészett. Aki kérte, azt meg is tanította csicseregni.

Duna Menti Tavasz
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.