2023. április 16., 10:03

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!

Legalábbis a legrangosabb szlovákiai filmdíjnak számító Nap a hálóban szombat esti átadója után úgy tűnik, hogy az idén hazai magyar színészeket tartottak a legjobbaknak! Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas művésze ugyanis kiérdemelte a legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is, Pecháček Bárdos Judit pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át.

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!
Galéria
+2 kép a galériában
Mokos Attila több szlovák filmben is szerepel(t)
Fotó: Facebook

A Nap a hálóban (Slnko v sieti) díjat 2004 óta ítéli oda a Szlovák Televíziós és Filmakadémia az előző évben forgatott legjobb filmek alkotóinak. Már az is örvendetes tény, hogy a szlovák közmédia egyes csatornáján a Szlovák Rádió koncertterméből élőben közvetített idei díjátadón több szlovákiai magyar alkotó:

Mokos Attila, Pecháček Bárdos Judit és Gadus Erika is szerepelt a jelöltek között.

Az elért csodálatos eredmény pedig minden várakozást felülmúlt!

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!
Mokos Attila díjazott alakításának egyik pillanata
Fotó:  Facebook

Mokos Attila Ivo Trajkov rendező  Piargy című filmjének Ján Roháčaként előbb a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át, majd nagy meglepetésére  másodszor is szólították őt. Ugyanis Lučáno Ármin Wámbéry megformálásáért a  Rastislav Boroš által rendezett Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) című filmbenpedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg.

Ilyen még sosem fordult elő a Szlovák Televíziós és Filmakadémia díjátadóján, hogy

ugyanaz a színművész az említett mindkét díjat  átvehette volna.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ezzel filmtörténelmet írt Mokos Attila, ekképp öregbítve a hazai magyar színésztársadalom jó hírnevét is. Az már csak hab volt a tortán, hogy a díjátadók egyike, Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész magyarul köszöntötte a közönséget és az anyanyelvén gratulált Mokos Attilának.

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!
Pecháček Bárdos Judit a Piargy című filmben
Fotó:  Facebook

Ugyancsak a Piargy-ban nyújtott alakításáért Pecháček Bárdos Judit pedig megkapta a legjobb női főszereplő díját. A legjobb film az Áldozat (Obeť) lett, amelynek díszletét a szintén magyar Gadus Erika tervezte. Az idei gálán a Piargy vitte el a pálmát:

16 jelöléséből 12 díjat érdemelt ki.

Büszkeséggel tölthet el minket  az, hogy miután nemrég Dráfi Mátyás Kossuth- és Mokos Attila Jászai Mari-díjáról számolhattunk be, most Szlovákiában is rangos elismerésben részesültek a magyar színészeink.

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.