2020. november 3., 15:24

Kiállításon ismerhetjük meg Rozsnyó színházi életét

Rozsnyói színházi élet címmel új kiállítást nyit a Rozsnyói Bányászati Múzeum, egyelőre azonban csak virtuálisan. A tárlat anyagát a múzeum honlapján teszik elérhetővé 2020. november 5-én 15:30-kor.

A színházművészet mindig is nagy tiszteletnek örvendett Rozsnyón, a bányaváros elöljárósága már a 18. században egy kőszínház létrehozásáról döntött. A tervrajzok máig fennmaradtak, s bár nem valósultak meg, de jelentős hatással voltak a város későbbi színházi életének fejlődésére.

A 2020-as évet a szlovák színház évének nyilvánították. A Rozsnyói Bányászati Múzeum ennek szellemében, színházi szakemberekkel együttműködve,  kiállításon mutatja be a hivatásos rozsnyói kortárs színházi közeget, valamint a színház világában tevékenykedő, Rozsnyóról elszármazott személyiségeket“

– mondta Badin Gabriella, a kiállítás kurátora.

„Ez a kortárs színházi feltáró munka Rozsnyón oral history módszerrel valósult meg a mai hivatásos színházi világban szlovák és magyar nyelven alkotó színészek, rendezők, dramaturgok, színműírók, színháztervezők, valamint más Rozsnyóról származó adatközlők körében. A színházi kutatásba bekapcsolódtak a Rozsnyói P.J.Šafárik Gimnázium diákjai” – tette hozzá Görgey Gabriella, a kiállítás másik kurátora.

A kiállításon az érdeklődők megcsodálhatják a díszleteket, bábokat, jelmezeket, díszletelemeket és terveket, melyek az Actores Városi Színház, a Meseszínház, a Theátrum Színház, valamint más megyei színházak, mint a Kassai Bábszínház és a Thália Színház kelléktárából származnak.

A tárlat anyaga a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének darabjaival van kiegészítve, valamint bemutatja a múzeumpedagógiai feltáró munka eredményeit is fényképes prezentáció formájában.

„A  járvány idején igyekszünk kulturális intézményeink kínálatát hozzáigazítani a helyzethez. Napjainkban a látogatók nem jöhetnek a kulturális rendezvényekre, így most a kultúrát visszük el hozzájuk. A kiállításokat és színházi előadásokat online tekinthetik meg az otthonuk kényelmében. A Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállítása is virtuális térben valósul meg” – nyilatkozta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, a tárlat védnöke.

A kiállítás egyben az Élő Múzeum című múzeumpedagógiai ciklus szabad folytatása, melynek keretében a látogatókat kísérő programok is várják: színházi és bábos workshopok, módszertani nap a pedagógusoknak, a kulturális és szociális intézmények szakdolgozóinak, továbbá beszélgetések a Rozsnyón tevékenykedő, illetve innen származó színészekkel és más színházi szakemberekkel.

A kiállítás 2021. január 31-ig tekinthető meg. Egyelőre a múzeum weboldalán, a videogaléria szekcióban, személyesen pedig a korlátozó intézkedések megszűnte után lesz látogatható a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

Rozsnyói színházi élet
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.