2020. december 20., 15:40

Készülnek arra, hogy újból felgördülhessen a függöny

Bár látszatra úgy tűnik, a színházak az idei évet, a koronavírus-járvány miatt, már be is fejezték, legnagyobb meglepetésünkre a Komáromi Jókai Színház igazgatóját, Gál Tamást pont egy szombati próba után értük el telefonon.

Fotó: jokai.sk
A nagyidai cigányokat próbáltuk, amiből online iskolai irodalmi segédanyag lesz. Húsz ilyen félórás videó készül el, amiben lesz kortárs magyar irodalom, klasszikus magyar és világirodalom is a felső tagozatosok és középiskolások részére.”

„Különböző stílusú videók készülnek, versmondással, előadóestekkel, szinte már kisfilmre emlékeztető alkotásokkal. Irodalomtanárok beszélnek a kiválasztott művekről, mi pedig ilyen-olyan színházi eszközökkel előadjuk azokat. Erre a sorozatra az oktatási minisztérium pályázatán nyertünk el egy kisebb összeget” – tájékoztat, hozzátéve, a vírus okozta helyzet miatt a megye csak a színház legégetőbb költségeit állja. Minden többi anyagi forrást az intézménynek magának kell előteremtenie.

A direktor nem titkolja, a járvány átírta és felülírta eredeti terveiket, próbafolyamatokat szakított félbe, remélhetőleg amint javul a helyzet, ezek folytatódhatnak.

A Peer Gynt soproni tévéfelvétele is még lóg a levegőben, a magyar tévé rögzíteni akarja, de már háromszor tették át az időpontot a fertőzések miatt, ezúttal a tánckarban találtak covidpozitív szereplőket.

A sokszereplős előadásoknál nagyon nagy a fertőzés kockázata, ezért is álltunk át a két-háromszeplős darabok előkészítésére.” 

„Felújítjuk a Prahot, Molnár Xénia és Mokos Attila régi sikeres darabját, amit eredetileg a stúdióban játszottak, de mi, ha a járványügyi előírások lehetővé teszik, kivisszük a nagyszínpadra. A felújító próbák már folynak” – tudjuk meg a direktortól. Több más elképzelés is van a tarsolyukban. Például Az üvegcipőt is tudják játszani, szereti a közönség. Csak látszatra tűnik úgy, hogy nincs élet a színházban, a színfalak mögött a próbák zajlanak.

Ha újra megnyílik a világ, akkor nekünk el kell kezdeni játszani. Az online színház nem az igazi, nem tudja visszaadni azt a hangulatot, ami egy-egy előadáskor a színházteremben van. Az utóbbi hónapokban már hozzászoktunk, hogy gyorsan és sokszor ad hoc kell intézkedni”

– teszi hozzá az igazgató. Elmondása szerint az utóbbi hektikus hónapok során már megtanulták kezelni a helyzetet, s azt, hogy túlságosan sűrűn kell átírni a színház működésének „forgatókönyvét”.

Megosztás
Címkék