2020. augusztus 29., 09:15

Karantén után Jókai Ágival

Huszonévesen tavaly elnyerte a Skandináv Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díját. A karantén és a nyári szabadságidény alatt is újabb és újabb arcát mutatta meg a komáromi Jókai Ági színművész, aki a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház után augusztus 1-től a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházhoz szerződött. Sokrétű tevékenységéről kérdeztük.

Fotó: Oláh Csaba

Úgy tűnik, a nyarad nemcsak pihenéssel telik. Nemrég a Facebookon is híre ment a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpadon a Lovagias ügy című zenés vígjátékban nyújtott sikeres alakításodnak. Kinek-minek köszönhetően bújhattál a darabbeli Gizike bőrébe?

Augusztus 1-től én is a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház új társulatának tagja vagyok, mivel szívesen tettem eleget az erre vonatkozó felkérésnek. Az ottani szerepeim egyike a Gaál Ildikó által rendezett Lovagias ügy-beli Gizike. A tihanyi szabadtéri Bujtor Színpadon ugrottam be a már évek óta sikerrel játszott előadásba, melynek főszerepét Koltai Róbert kapta. Természetesen nagyon örültem a lehetőségnek, illetve ezúton is szeretném megköszönni az egész csapatnak a hatalmas segítséget, amit a beugrás során nyújtott nekem!

A legutóbbi beszélgetésünk előtt – akkor még vendégművészként – éppen a salgótarjáni színtársulat Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadására készültél. Alighogy bemutatkoztál Biri szerepében, beütött a koronavírus-járvány. Milyen volt az együttműködés Mikó Istvánnal, a produkció rendezőjével?

Sajnos, a járvány miatt a darab premierje után már csak négy előadásunk valósulhatott meg. Augusztus elején azonban a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon is játszhattuk a produkciót, Biri tehát visszatért a közönség elé. Mikó Istvánnal rendezőként és színészpartnerként is jó volt együttműködni, kellemes hangulatban teltek a próbáink.

A pároddal, Dobri Dániel zeneszerzővel májusban az A38 rendezvényhajón online léptetek fel...

A karantén alatt több zenei formációnak lehetősége nyílt az A38 rendezvényhajón történő bemutatkozásra. Mi is közéjük tartoztunk. A koncerteket a hajó saját Facebook-oldalán élőben közvetítette, s ezek a YouTube-csatornán is visszanézhetők. Javarészt a Bereményi Géza szövegeiből és Dobri Dániel zeneszerző által írt zenékből készült dalokkal szerepeltünk, Dani gitárosként, én énekesként. Huszonöt percet kaptunk az élő bejelentkezésünkre.

Komáromban nagyszerű visszhangja volt a legendás zeneszerző-zongoristával, Darvas Ferenccel közösen készített Örömének című sanzon- és dalestednek. Gondolom, a járvány annak az utóéletét is negatívan befolyásolta.

Sajnos, a tervezett magyarországi estjeink még váratnak magukra, ám a vírushelyzet javulása után pótolni szeretnénk a hiányt. Sőt, már készítjük az új közös projektünket, amelyben  Darvas Ferenc tehetséges, szintén kiváló zenész fia, Kristóf is közreműködik. Dolgozunk, de a részleteket csak később szeretném elárulni.

Jókai Ági 2
Fotó:  Zenthe Ferenc Színház

A közösségi oldalon nyomon követhettük a tavaszi karanténidőszak alatt végzett sokrétű tevékenységed. Kérlek, ezekről is ejts szót!

Bár az elmúlt időszak sajnos nem kedvezett a mi szakmánknak, én azért több módon kiéltem a kreativitásomat. Egyebek mellett a Tükrök című Bereményi–Dobri-dal videóklipjének házi körülmények közti elkészítését említeném. A Pátria Rádió felkérésére A kis hercegből olvastam fel részleteket, amelyeket a rádió sorozatban közvetített. Selmeczi Bea felkérésére csatlakoztam a Minden napra egy mese című kezdeményezéshez: a Móra Ferenc Könyvkiadó Népek meséi sorozatát mutatta be ismert művészek segítségével. Én A naposholdas lovacskát olvastam fel. Részesévé váltam annak a színházi bemutatónak is, amelyben két megálmodója és kivitelezője, Szemenyei János és Horgas Ádám felkérésére 168 színész közösen énekelte a Kis suttogás című dalt. Ezenkívül a pedagógus anyukám elsőseinek szoktam küldeni videó- és hanganyagokat, amik a tanulásukat segítették. A Bartók Kamaraszínház Szonáta című on-line beszélgetős műsoromban pedig színházi dolgozókat, köztük színészeket, tervezőket, a háttérszakmák képviselőit kaptam mikrofonvégre. Összesen tizennégy adást vettünk fel. Talán ennek a műsoromnak köszönhetem, hogy a Hungaro Stúdió egyik szerkesztő-műsorvezetőjének kértek fel, s ilyen minőségben havonta egyszer a #cooltourkapcs című műsort vezethetem. Ezt a munkát is nagyon élvezem, érdekesebbnél érdekesebb beszélgetések készültek és várnak rám.

Sokak kényszerű otthonmaradását egy főzőcsoport létrehozásával színesítetted...

Mit főzzek karantén idején? – Jókai Ági receptgyűjtője elnevezéssel a Facebookon hoztam létre egy karantén alatti főzőcsoportot, ahová nemcsak recepteket lehetett beküldeni, hanem különféle kihívásokat hirdettünk meg, élő bejelentkezések során főztünk, kenyeret sütöttünk, valamint a gasztronómiával kapcsolatos könyvekkel és az elődeink főzési szokásaival is foglalkoztunk. Valójában több volt ez a szokásos főzőcskézésnél, hiszen sikerült egy olyan közösséget teremtenünk, amelynek az egymástól távol eső magyarlakta vidékekről, külföldről is lettek tagjai, több mint hatszázan.
ikerült feldobnunk a bezártságban töltött napjainkat. Egy grafikus barátom, Berza György készítette el ennek az arculatát, és nagyon jó volt a fogadtatása.

Végre hazai színházi szerepekben is szívesen látnánk, például a Komáromi Jókai Színházban. Vagy erre már nem jutna időd?

A Komáromi Jókai Színház művészeti vezetése egyelőre nem keresett meg szerepajánlattal. Természetesen szívesen jönnék ismét Komáromba. Szeretem az itteni kollégáimat, és itthon játszani mindig nagy öröm. Bízom abban, hogy lesz még rá alkalmam!

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/35. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.