2018. május 23., 19:38

Jövőhét kedden kezdődik a Duna Menti Tavasz

Már csak néhányat kell aludni ahhoz, hogy Dunaszerdahely ismét mesevárossá váljon, legalább négy napra. Az immár 43. alkalommal megrendezésre kerülő országos gyermek bábos és színjásztó fesztivál megmozgatja szinte az egész Felvidéket. Május 29-én a gyermekek szimbolikusan átveszik a város kulcsát a polgármestertől, hogy a művelődési központ színpadára mesét, történetet, érzelmeket varázsoljanak.

dmt-logo.jpg
Galéria
+2 kép a galériában

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, főszervező a ma7.sk-nak elmondta, az idén a hat régiós válogató során összesen 27 bábos és színjátszó csapat került az országos döntőbe. Örvendetesnek nevezte, hogy ezúttal már Szencről, Kassáról, Léváról is érkeznek csoportok Dunaszerdahelyre.

„Nekünk fontos, hogy lehetőleg minden régió képviseltesse magát a fesztiválon” – hangsúlyozta. Ez azért is fontos, mert ahol a kultúrát a gyermekek már kiskorban megszeretik és magukévá teszik, ott sokkal nagyobb az esély arra, hogy magyarságukat felnőttként is megőrzik és továbbadják gyermekeiknek.

A zsűri pedig biztos, hogy nem lesz könnyű helyzetben, amikor az egyes produkciókat értékeli, hiszen a Duna Menti Tavasz színvonalát illetően már jó ideje magasra van állítva az a bizonyos léc, igazán nívós, felnőtteket is megkacagtató-megkönnyeztető előadásból nincs hiány.

A nagymúltú, kísérőprogramokkal tarkított rendezvény ma már teljes mértékben Dunaszerdahely kulturális életének része, a művelődési ház és annak előtere a fesztivál idején gyermekzsibongástól hangos.

Ma már több generáció tagjai, egykori szervezők, szereplők, gyermekeikkel, sőt unokáikkal együtt nézik végig a mintegy 450-500 fellépő játékát a világot jelentő deszkákon. Huszár László szerint csak a döntőt, annak egyes blokkjait, nézőként mintegy 1500 gyermek tekinti meg, de már a válogatókon is szép számú közönség van jelen.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 1-én, gyermeknapon kerül sor. A 43. Duna Menti Tavasz részletes programja ITT található meg.

dmt-logo.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.