A Tenkes kapitánya Kassán

Fábián Gergő 2019. szeptember 05., 09:19

2019. szeptember 15-én a kassai Grand Színházban mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című előadását.

Aradvári László, Csibi Krisztina és Kupec Mihály Fotó: Fábián Gergő

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője és Aradvári László, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes menedzsere Nagyidán, az Ilosvai Házban ismertette a produkciót Kupec Mihály és Kupec Andrea, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetői társaságában.

Csibi Krisztina elmondta, a tavalyi év végén a magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdetett, s ennek keretében a Magyarság Háza 11 helyszínes Kárpát-medencei turnét szervez, amihez a Magyar Nemzeti Táncegyüttest nyerte meg partnerének A Tenkes kapitánya című előadásával. Hozzátette,

két helyszínen már túl vannak, az egyik a MartFeszt volt, a másik pedig Budapest március 27-én, az emlékév nyitónapján.

Fotó: Fábián Gergő

A turné további állomásaira szeptember és december között kerül sor, s előzetesen úgy tűnik, mindenhol nagy érdeklődés előzi meg.

Szeptember 5-én Szécsényben mutatják be a darabot, majd Kassa, Komárom, Bécs, Lendva, Zenta, Kolozsvár, Székelyudvarhely és Beregszász következik – magyarázta a Magyarság Háza vezetője.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden helyszínen élményt nyújthassunk, és a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez a Rákóczi fejedelemhez kötődő emlékeinket egy kicsit felfrissítsünk”

– fűzte hozzá. 

Képgalériánk:
Fotó: mnte.hu

Aradvári László közölte, a táncegyüttes számára prioritás, hogy minél több magyar emberhez eljusson a magyar nemzeti kultúra, s a néptánc. „Ezért hatalmas öröm volt számomra és az egész együttes számára, amikor a Magyarság Háza megkeresett minket, hogy lenne ez a lehetőség, hogy a II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán A Tenkes kapitánya produkciót megutaztathatjuk a Kárpát-medencében” – mondta.

Fantasztikus érzés, hogy bárhova megyünk, már hetekkel az előadás előtt teltház van”

– tette hozzá.

A Tenkes kapitánya című, 1964-ben Zenthe Ferenc főszereplésével készült fekete-fehér történelmi kalandfilm a Magyar Televízió első sorozata volt, s annak idején óriási népszerűségre tett szert. Az alkotás a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a labancokat. Ezt vitte színpadra két felvonásban Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa koreografálásával a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Aradvári László elmondta,

a produkcióban több mint 70 ember vesz részt.

„Egy nagyon látványos táncos-zenés előadással jövünk, és várjuk, milyen reakciók lesznek a felvidéki magyarok részéről. A MartFeszten nagyon pozitív volt a fogadtatása, és mindenhol, ahova megyünk, nagy örömmel szokták fogadni a nézők. Úgyhogy várjuk önöket nagyon sok szerettet az előadásra szeptember 15-én Kassán!” – mondta. Hozzátette, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 15 millió magyar együttese. „A táncegyüttesben is vannak táncosaink a határon túlról, Erdélyből komoly létszámmal, és vannak felvidékiek is, egészen pontosan négy felvidéki táncosunk és egy zenészünk van. Nekik hazai pálya lesz ez a Kassai fellépés, ami így biztosan még jobban megdobogtatja majd a szívüket” – fogalmazott.

Képgalériánk:
Fotó: mnte.hu

Fő cél a magyar-magyar kapcsolatok erősítése

Csibi Krisztina a ma7.sk-nak nyilatkozva elmondta,

a Magyarság Háza fő célkitűzése a magyar-magyar kapcsolatok erősítése.

Ennek érdekében egyebek mellett már hosszabb ideje vándoroltatnak különböző kiállításokat szerte a Kárpát-medencében, sőt, néhány éve már a diaszpórában is. „Azt tapasztaljuk, hogy nagyon népszerű, amikor a különböző külhoni területek egymáshoz látogathatnak egy-egy produkció erejéig. Most a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében a Magyarság Háza azt a feladatot kapta, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya elnevezésű, két felvonásos nagyszabású darabját vándoroltathatja 11 Kárpát-medencei helyszínen” – fejtette ki.

Képgalériánk:
Fotó: mnte.hu

Kérdésünkre, miszerint a nagy érdeklődésre való tekintettel nem tervezik-e újabb helyszínek beiktatását, elmondta, inkább a jövőbe tekintenek. „Inkább már a 2020-as nemzeti összetartozás évét tervezzük, amikor megpróbálunk ennek megfelelően ugyanígy egy-egy produkciót vándoroltatni. De mint említettem, a fő célunk az, hogy a különböző külhoni régiók produkciói eljuthassanak egymáshoz” – húzta alá hozzátéve, ezekkel a produkciókkal kapcsolatban egyelőre a tervezés fázisában vannak. 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A Tenkes kapitánya
Időpont: 2019.09.15. 18:00
Helyszín: Grand Színház (Masarykova 2, 040 01 Kassa)
0 HOZZÁSZÓLÁS