2021. július 19., 06:21

A színpadon halt meg a kiváló színész

Vasárnap este, az L + S stúdió színpadán, a Bratislava Hot Serenaders koncertje közben életének 82. évében elhunyt a kiváló szlovák színművész, humorista Milan Lasica.

Nagy komikus volt
Fotó: TASR
Milan Lasica (1940-2021)

A művész a koncert speciális vendége volt és az alkalmat az adta, hogy éppen 20 évvel ezelőtt jelent meg az Optimista vagyok (Ja som optimista) című legendás albuma. A szemtanúk elmondása szerint Milan Lasica végig énekelte a koncertet és senkinek nem tűnt úgy, hogy valami gondja lehet. Jó hangulatban volt, sőt egy alkalommal a teljesen megtelt nézőtér előtt megjegyezte: „Be vagyok oltva és ennek semmilyen mellékhatásai nincsenek.”

A közönség nagy ovációval köszöntötte és már harmadszor ment ki meghajolni, amikor váratlanul összeesett és az életét már nem tudták megmenteni.

Milan Lasica 1940. február 3-án született Zólyomban. A pozsonyi színművészeti főiskolán dramaturgiát tanult és már diákként rendszeresen fellépett Július Satinskýval, akivel később évtizedeken át sikeres fellépéseket tartott. 1967–1970-ben a pozsonyi Divadlo na korze színpadon dolgozott, ezt azonban bezárták és Lasica és Satinský egy ideig le volt tiltva. Ekkoriban Brünnben lépett fel, majd a pozsonyi Új Színpad tagja volt 1972–1978 között.

Első feleségével, Zora Kolinskával nyolc évig éltek együtt. A válást követően Magda Vášáryová színésznővel házasodott össze és két lányuk született.

Nemcsak játszott, de humoros párbeszédeket is írt, sajátos humora, mindig bölcs megjegyzései jól érvényesültek a különböző tévéműsorokban is. Dalszövegeket is írt és két albumot is kiadott a Bratislava Hot Serenadersszel. Emellett közel 35 további lemeze is megjelent. Számos szlovák és cseh filmben és tévéjátékban közreműködött, de maga is rendezett filmeket. Egyik példaképe a kiváló cseh színművész és humorista Jan Werich volt, akivel ugyancsak több alkalommal fellépett. Sikeresek voltak az általa vezetett tévéműsorok is (Az én hét csodám, Hová tűnt a jó öreg song). 2015-ben a Kremnické gagy 35. évfolyama alkalmával az Arany gúnár díjjal ismerték el életművét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.