50. Kármán Napok Losoncon

Szvorák Emese 2019. március 18., 14:05

Idén 50. alkalommal szervezik meg a losonci Kármán Napokat. A március elejétől április végéig tartó irodalmi- kulturális rendezvény az évek során igazi tavaszi fesztivállá nőtte ki magát.

Fotó: Szvorák Emese

A Kármán Napok hagyománya egészen 1968-ig nyúlik vissza, amikor is visszaállítatták az 1945-ben eltávolított magyar emlékeket, így a város szülötte, Kármán József emlékművét is. Azóta minden évben itt koszorúznak, emlékeznek a losonciak. Tettek így március 17-én is. A Kármán József nevét viselő utca elején, a róla elnevezett iskola és színház képviselőivel együtt adóztak a város nagy szülötte emlékének, annak a templomnak a falai mellett, ahol 250 évvel és két nappal ezelőtt Kármán Józsefet megkeresztelték.

Fotó: Szvorák Emese

„A 9-es számmal végződő évek márciusai más nevezetes események idejét, emlékét is idézik. Nemzeti ünnepünk, március 15-e után két nappal kegyelettel adózunk az 1848-as forradalmi vívmányokat védő szabadságharc városunkban, március 24-én lezajlott csatája hőseire. Emlékművüket barbár kezek 1945-ben eltüntették, de emléküket nem vehették el.

Azt őrizzük ezen a kicsiny zarándokhelyen, amelyre ráillenek a költő sorai: „hát vesd meg lábad ott, ahol megállhatsz, és azt mentsd, azt a talpalatnyi helyet, azt a sírodnak is kevés humuszt, azt a pár négyzetméternyi helyet..”- fogalmazott beszédében Böszörményi István, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának elnökségi tagja.

Hozzátette: ez a hely ötven éve zarándokhely, a losonci magyarság gyülekezőhelye évente egyszer. Erőt ad, hogy hagyományt teremtsenek, hogy ébren tartsák a magyar szellemiséget a szórványosodó városban.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A főszervező, a Csemadok Losonci Alapszervezete és a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya, az idei gazdag, változatos, 12 rendezvényt magába foglaló programsorozatot négy évforduló köré szervezte: Kármán József születése 250. évfordulója, az 1849 márciusi losonci csata, a tavaszi hadjárat előjátéka 170. évfordulója és persze két összefüggő esemény a közelmúltból, a Csemadok megalakulásának 70. és a Kármán Napok kezdetének 50. évfordulója.

Fotó: Szvorák Emese

A megemlékezést követő rendhagyó történelemórán, korabeli szemtanúk visszaemlékezései alapján, Böszörményi István idézte fel a múlt eseményeit, a tavaszi hadjáratot és az 1849-es március 24-i losonci csatát, melyről olvasóink a Magyar7 hetilap e heti számában részletesen is olvashatnak.

Fotó: Szvorák Emese

1877 március 24-én a Kubinyi téren, a református templom mellett, Damjanich tábornok özvegye jelenlétében leplezték le a honvéd emlékművet, annak emlékére, hogy 1849. március 24-én Beniczky Lajos honvédőrnagy alakulata megfutamította a többszörös túlerőben lévő császári katonaságot.

A terméskő talapzaton álló, négy oldalán feliratos kőobeliszket láncokkal összekapcsolt ágyúgolyók díszítették. 1945-ben a csehszlovák hatóság eltávolította, sorsa ismeretlen. 1945 előtt március 15-i megemlékezések helyszíne volt. 1993-óta a helyén álló Kármán emlékmű megkoszorúzásakor megemlékeznek a losonci csatáról is.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A csatában elesett Debrődi János huszár őrmesternek is síremléket állítottak. A március 31-én megvalósuló városnéző séta résztvevői idei is ellátogatnak majd.

Az előadást követően Demecs Andrea, a Csemadok Losonci Alapszervezetének elnöke, ismertette a soron következő programokat, melyben további helytörténeti előadások, városnéző séta, könyvbemutató, játszóház és komolyzenei koncert is helyet kapott. 

0 HOZZÁSZÓLÁS