PODCAST: Az ősi magyar harcművészet gyűjtése és oktatása az életem. Kopecsni Gábor a Kávézóban

2021. július 3., 18:01

Kopecsni Gábor neve a magyar harcművészet kedvelőinek ismerősen csenghet. A Felföldi Dalia Iskola vezetője több mint egy évtizede kutatja a magyar népi harci testkultúrát, ebben a témában számos kiadvány adott ki az elmúlt években. A füleki stúdióban vendégünkkel az iskola megalakulásáról, a harcművészetek iránti szeretetéről, a gyűjtéseiről és a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házról beszélgettünk.

A dunaszerdahelyi származású Kopecsni Gábor az elmúlt 15 év során szenvedélyes kutatója, gyűjtője és tanítója lett az ősi magyar harcművészetnek. Gyűjtései során új ismeretekkel bővítette tudásunkat a fokosvívásról, a karikás ostor használatáról, vagy a botbirkózásról. Az általa alapított iskola központja a rimaszombati járásban található Gömörpéterfalán van.

Kitűzött célja, hogy az összegyűjtött néprajzi anyag ne csak dokumentáció legyen. A Felvidéki Értéktár Bizottság besorolta a Felföldi Dalia Iskolát a Felvidék kulturális örökségei közé, és javasolta továbbításra a Magyar Nemzeti Értéktárba.

Egyfajta szakmai elismerés, hogy Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságától kaptunk támogatást, és sikerült vásárolni egy telket, rajta egy szép házzal. Van egy pajta is. Most lehetőséget kaptunk, hogy azt átalakítsuk, és ott lesz majd az iskolának is a központja, illetve a magyar népművelés bázisa.

Az új központ ebben az évben készül el, jelenleg is folynak a munkák a telken, de szerencsére a tanítványok a nagy udvar hátsó részében továbbra is edzhetnek, illetve ők is besegítenek a munkába. Rögös út vezetett idáig, de az iskola új otthona megérte a befektetett energiát.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.