Miért nem lehet egy bajor német miniszterelnök? – PODCAST Nógrádi Györggyel

2021. május 5., 18:00
Langschadl Mátyás

Hogyan lehetett a sótlan Armin Laschetből miniszterelnökjelölt? És valószínűleg hogyan nem lesz belőle kancellár? Mi áll a CDU vesszőfutásának hátterében? Mik voltak Angela Merkel politikájának legnagyobb hibái – és miért nem folytatható a merkelizmus?

2021. május 5., 18:00
:: / ::

Németország történetében a CDU/CSU pártszövetség eddig mindössze kétszer indított bajor kancellárjelöltet a választásokon – a közös jelölt azonban mindkétszer elbukott. Az uniópártok, amely hosszú évtizedek óta a legnépszerűbb pártszövetség Németországban, ezúttal sem vállalkoztak arra, hogy bajor miniszterelnökjelöltet indítsanak az őszi választásokon: a népszerűségi listákat vezető bajor Markus Söder helyett Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a jelöltjük.

Miért volt meglepetés és miért élezte ki a konfliktusokat a CDU-CSU-n belül ez a döntés? Hogyan lehetett a sótlan Armin Laschetből miniszterelnökjelölt? És valószínűleg hogyan nem lesz belőle kancellár? Mi áll a CDU vesszőfutásának hátterében? Mik voltak Angela Merkel politikájának legnagyobb hibái – és miért nem folytatható a merkelizmus?

Telefonos interjú Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel AKK „jófejségéről", a Merkel-korszak végéről, politikai-hatalmi harcokról, a német társadalom elszegényedéséről, a Zöldek előretöréséről, na meg arról, milyen kormánya lesz ősszel Németországnak?