A háború egyik tanulsága: legenda csupán a kiterjedt orosz propagandahálózat - PODCAST

2022. március 9., 18:00

Az Adásidő vendége Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója, az orosz és ukrán médiaszakértője, történész, elemző. 

Gyakran ismételt érv volt a háború előtt, hogy Putyin nem támadja meg Ukrajnát, mert nem készítette fel az orosz lakosságot rá, a sajtó nem ír róla. Kosztur András ezt és még számos más félreértést is eloszlat az oroszországi és ukrájnai helyzet kapcsán, például azt a közkeletű, Nyugaton nagyon divatos tévképzetet, hogy

Oroszország erős médiabefolyásolási képességekkel rendelkezett volna a nyugati világban.

Kosztur szerint az, hogy Moszkva mennyire látványos kudarcot vallott a narratívák háborújában, épp azt bizonyítja, legenda volt csupán a világméretű orosz médiahatalom. 

A kutató összefoglalta azokat a vádakat is, amelyekkel az orosz vezetés Ukrajna lerohanását indokolta. Egyrészt a szakadár köztársaságok elleni feltételezett ukrán támadás, az ukrán atomsemlegesség egyre látványosabb megkérdőjelezése Kijev részéről, illetve az, hogy az oroszok szerint amerikai támogatással épült biológiai és vegyi fegyver laboratóriumok működtek az ukrán-orosz határ közelében.

Kosztur András tanulmányait az Ungvári Nemzeti Egyetemen végezte történelem szakon 2014-ben, ezután a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának hallgatója lett, ahol 2017-ben abszolutóriumot szerzett. 2017-2019 között összesen három félévig a prágai Károly Egyetemen kutatott az International Visegrad Fund ösztöndíjával. Kutatási területe az orosz eszmetörténet, valamint a civilizációelméletek. Több írása megjelent a Kommentár, valamint a Székelyföld folyóiratok lapjain, rendszeresen publikál a Moszkvatér portálon. 2019 novemberétől a XXI. Század Intézet kutatója, 2020 novembere óta pedig vezető kutatója.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.