2023. december 14., 16:27

Zala Vármegyei Képzőművészeti Tárlat a Vermes-villában – KÉPEKKEL

A Kortárs Magyar Galéria idei utolsó kiállítása Dunaszerdahely testvérvárosa, Zalaegerszeg, továbbá Zala vármegye legkiválóbb művészeinek alkotásaiból adott keresztmetszetet.

a-zala-varmegyei-kepzomuveszeti-tarlat-megnyitoja_
Galéria
+18 kép a galériában
A Zala Vármegyei Képzőművészeti Tárlat megnyitója
Fotó: Lacza Gergely

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria nemcsak a felvidéki művészek kiállítótere, de az egyetemes magyarság alkotóinak is lehetőséget biztosít a megjelenésre, legyen szó az anyaországi vagy a határon túli magyar művészek jeles alkotásairól. Jelen esetben Zala vármegye kiváló művészeinek alkotásai vették birtokba a Vermes-villa falait.

zala-varmegyei-kepzomuveszeti-tarlat_
Zala Vármegyei Képzőművészeti Tárlat
Fotó:  Lacza Gergely

A megnyitót Tóth László, a Zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatója foglalta keretbe, aki Bartók-darabokat adott elő zongorán, utána Iván Péter a galéria igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket.

ivan-peter
Iván Péter
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy Magyarországon az efféle megyei jellegű kiállításoknak nagy hagyománya van, az első ehhez hasonló közel száz éve valósult meg.

dr.-kostyal-laszlo
Dr. Kostyál László
Fotó:  Lacza Gergely

Én a magam részéről évtizedek óta figyelemmel kísérem az ilyen kiállításokat, és azt gondolom, hogy ezeknek fontos szerepe és létjogosultsága van, s a művészek is várják, igénylik és szívesen vesznek részt rajta”,

mondta Kostyál László, akitől azt is megtudhattuk, hogy

30 művész 51 alkotását állították ki.

Zala vármegye művészeti téren ugyan nem tartozik a leggazdagabb magyarországi vármegyék közé, de az ott tevékenykedő jegyzett művészek nagyjából kétharmada elfogadta a felkérést erre a kiállításra. A Dunaszerdahelyen megnyitott tárlat egy vándorkiállítás, amelynek Zalaegerszeg és Nagykanizsa után harmadik állomása a Vermes-villa. Mivel nem tematikus kiállításról van szó, a művek stílusa és kisugárzása értelemszerűen heterogén.

agardi-oliver-dijazott-alkotasa
Agárdi Olivér díjazott alkotása
Fotó:  Lacza Gergely

Ez az anyag a kortárs magyar művészeti szcéna többi alkotásához hasonlítva a szélsőségek hiányáról ad tanúbizonyságot. Nem találkozhatunk olyan extravagáns megoldásokkal, művészeti megnyilvánulásokkal, mint jó eséllyel egy világváros művészei esetében, szögezte le Kostyál.

Ami számomra szembetűnő volt, hogy azokra a társadalmi és politikai problémákra, a világpolitikai helyzetre, a háborúra szinte nem is nagyon reflektálnak, legalábbis első ránézésre”,

mondta a kiállítás méltatója. Mindössze egy festmény foglalkozik direkt módon és néhány pedig áttételesen a témával.

Filozofikus módon azért megtalálhatók, észrevehetők a szorongó emóciók, amelyeket minden bizonnyal összefüggésbe lehet hozni a kortárs történésekkel és eseményekkel”.
bardosi-katinka-dijazott-alkotasa
Bárdosi Katinka díjazott alkotása
Fotó:  Lacza Gergely
A kiállítás anyagát háromtagú zsűri értékelte (dr. Kostyál Lászlón kívül Lehota János esztéta, Kondor János festőművész – L. G. megj.). A „régi motorosok” mellett sok olyan fiatal(abb) művész jelentkezett, aki eddig nem volt benne a megyei vérkeringésben, s ez mindig örömteli. A zsűrinek három díjat volt lehetősége kiosztani, s olyan művészeket díjaztunk, akik a fiatalabb generációhoz tartoznak. Nem azért, mintha az idősebbek nem érdemelték volna ezt meg, hanem úgy éreztük, hogy a fiatalok alkotásainak színvonala felzárkózott az ismertebb művészekéhez. A fődíjat Novák Kata triptichonja kapta, ami egy elgondolkoztató alkotás. Azt gondolom, hogy izgalmas kérdéseket vet föl, a folyamatosság és a töredezettség viszonyát is boncolja”,

ecsetelte a művészettörténész.

novak-kata-fodijas-triptichonja
Novák Kata fődíjas triptichonja
Fotó:  Lacza Gergely

A másik két díjazott Agárdi Olivér (neki két alkotása is kiállításra került) és Bárdosi Katinka.

a-zala-varmegyei-kepzomuveszeti-tarlat-egyik-alkotasa-04
A Zala Vármegyei Képzőművészeti Tárlat egyik alkotása
Fotó:  Lacza Gergely
A tárlat egész december hónap folyamán látogatható. Iván Péter jövőre a Kortárs Magyar Galéria kuratóriuma nevében egy kiemelkedően színvonalas kiállítási tervet ígér. Már csak azért is, mert 2024-ben ünnepeljük a galéria alapításának 30. évfordulóját”,

tette hozzá az intézmény igazgatója.

toth-laszlo-03
Tóth László
Fotó:  Lacza Gergely
a-zala-varmegyei-kepzomuveszeti-tarlat-egyik-alkotasa-01
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.