2023. január 21., 10:48

Visszatérés a régi kerékvágásba - Riport a rozsnyói Borostyán Néptáncműhelyről

A rozsnyói Borostyán Néptáncműhely, átvészelve az elmúlt három év nehézségeit, létszámában megerősödve, nagy tervekkel vág neki az idei évnek. A nyolc együttest tömörítő néptáncműhely vezetője, Icso Valéria szerint az embereknek napjainkban alig van kapcsolatuk a népi kultúrával, pedig fontos lenne, sőt, úgy tűnik, igény is van rá.

Borostyán Néptáncműhely
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A Borostyán Néptáncműhely 2018–2019 környékén kialakított egy jól működő rendszert, amelyben a rendszeres próbák, szakmai találkozások mellett minden hónapban volt egy saját rendezvényük. Ezen felléptek a csoportjaik, a felnőtt- és a gyermektánccsoportok is, emellett gyakran hívtak vendégcsoportokat, s minden hónapban volt táncház, Rozsnyón és a térség falvaiban is. Aztán jött a koronavírus-járvány, és minden leállt. Háromszor.

„Ezután már nehéz volt újrakezdeni, sokan lemorzsolódtak, elmentek tőlünk.

Mostanra sikerült visszaverekednünk magunkat a Covid előtti 170-180-as létszámra. De ez nem volt egyszerű, nagyon sok energiába került.

Sokaknak csoportot kellett váltani, gyerekből ifis lett, vagy ifiből felnőtt, azaz generációváltás történt úgy, hogy közben a táncosok három évig nem, illetve csak alig próbáltak. Emellett az összes csoportunkba, a legkisebbektől a szeniorig, jöttek újak, olyanok, akik korábban még nem táncoltak. Ilyenkor lejjebb kell tenni a mércét” – magyarázza Icso Valéria.

„Most ott tartunk, hogy elhisszük, már nem lesz Covid, ez az év olyan lesz, mint a járvány előtt.

A 2023-as évet úgy próbáljuk megszervezni, mintha 2019-ben lennénk, mintha az elmúlt három év meg sem történt volna.

Persze ez az időszak nagyon hiányzik az összes csoport életéből. De nem lehet félsszel kezdeni valamit, mert akkor semmit nem érünk el. Az év elején be kell tervezni a fellépéseket, azt, mi a teendő. Sok csoportunk van, így sok a terv, sok a cél is” – teszi hozzá.

Rendszeres rendezvények, új tervek

Az idei év egyik legfontosabb célkitűzése, hogy ismét szeretnének minden hónapban legalább egy saját rendezvényt tartani. Január 21-én lesz a 7. Borostyán Jótékonysági Bál, amely kétévi szünet után visszakerül az eredeti időpontjába, a farsangi időszakba.

Februárban tartják a Kincskereső Gyermekbált. Ez a családosok bálja, amely eddig mindig decemberben volt, de már nem szeretnék az adventi időszakban tartani, így februárban kap egy remélhetőleg állandóvá váló időpontot.

A táncműhely tagjai március 15-én rendszeresen megkoszorúzzák a Kossuth-szobrot, mégpedig viseletben; ezenkívül első alkalommal terveznek egy ünnepi estet a forradalomra és szabadságharcra emlékezve március 18-án, szombaton, a rozsnyói városházán. Április legvégén várja őket a hagyományos májusfaállítás a város főterén, erre kötődik rá az Ifjúsági Néptáncfesztivál Határok Nélkül című rendezvényük. A nyár a táboroké: pályáztak saját óvodás és gyermek tánctábor rendezésére, de a tagok más együttesek táboraiban is részt vesznek majd. Emellett két külföldi fesztiválra is készülnek, a felnőtt együttesek és az ifi Olaszországba, a kisebbek pedig egy bulgáriai gyermekfesztiválra. Természetesen a néptáncműhely fellép a hosszúréti kézműves vásáron és a kuntapolcai Csetnek-völgyi Népzenei Fesztiválon is, de az idén a sajórédei folklórfesztiválra is készülnek.

Ősszel és télen ismét jönnek a saját rendezvények, a Szél fújja pántlikámat... című gyermekfesztivál és a Nagyapáink öröksége.

„Tehát legalább azt szeretnénk ismét megrendezni, amit 2018–2019-ben sikerült. Aztán jöhetnek az új ötletek, például egy népzenész-találkozó” – mondja Icso Valéria hozzátéve, eddig is kiemelten kezelték a népzeneoktatást, de most még nagyobb hangsúlyt helyeznek rá. Az idén ötéves Sajó Banda már nagyon jó technikai szinten van, de a tagok egyetemisták és mind messze tanulnak. Ezért életre hívták a Kis Sajó Bandát, amely a tervek szerint egyre többet fog fellépni.

A néptáncműhely keretében csaknem 30-an tanulnak zenélni népi hangszereken,

a napokban kezdtek próbálni a citerások, februártól pedig a népi furulya oktatása is megkezdődik.

2023-01-21_05_sajo-banda_foto_fabian-gergely
Fotó:  Fábián Gergely

A tervek szerint a rendszeres táncházak is visszatérnek.

Mindenképpen szeretnénk táncházakat tartani. Az embereknek ma alig van kapcsolatuk a népzenével, pedig fontos lenne.

A falusi rendezvényeknek, ezt ki kell mondani, sajnos, nem prioritásuk a magyar népzene és néptánc, van helyette mindenféle más szórakozási forma, de a miénk, a hagyományos, a régi, az nem, vagy alig kap helyet. Valakinek ezt közvetíteni kell, mert ahány faluban voltunk a Sajó Bandával, mindenhol óriási sikerük volt. Tehát a népnek lenne igénye erre, talán genetikailag belénk van kódolva.

A népi kultúrához, a hagyományokhoz való ragaszkodás nélkül semmik vagyunk, nem tudjuk, honnan jöttünk és hová tartozunk, lassan elfelejtjük, hogy magyarok vagyunk.

Ezt legjobban a népzene és a néptánc tudja ellensúlyozni.”

Már mindent kibírunk

Az ambiciózus terveknek keresztbe tehet az energiaválság, az egyre emelkedő árak. Amennyiben megemelkedik a próbaterem bérleti díja, a néptáncműhely is kénytelen lesz emelni a tagdíjat. Ez azonban csak egy bizonyos szintig lehetséges, aztán a táncosok, vagy szüleik nem lesznek hajlandóak kifizetni. Ezért is lenne fontos, hogy az együttes saját próbateremmel rendelkezzen. Az ezzel kapcsolatos lehetőségek felderítése szintén szerepel az idei prioritások között. A nehézségek ellenére azonban optimistán tekint a jövőbe a Borostyán Néptáncműhely vezetője.

2023-01-21_01_borostyan-neptancmuhely_foto_fabian-gergely
Fotó:  Fábián Gergely

„Másképp ezt nem is lehet csinálni. Ha az elmúlt időszakot, ezt a három évet túléltük, akkor már mindent kibírunk. Ami nagyon fontos, hogy van erre igény. Itt hetente 170-180 ember megfordul, ami azt mutatja, van igény a közösségbe tartozásra. Ez a mai világban óriási dolog” – mondta Icso Valéria.

Az írás megjelent a Magyar7 2023/03 számában.

2023-01-21_02_borostyan-neptancmuhely_foto_fabian-gergely
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.