2023. október 26., 10:29

Vasarely regényes évszázada

A múlt évben látott napvilágot a Prae Kiadó gondozásában és Vígh Árpád fordításában a Victor Vasarelyről, az op-art legjelentősebb alkotójáról írt életrajzi kötet. A könyv szerzője Vasarely egyetlen unokája, Pierre Vasarely és újságíró barátja, Philippe Dana.

vasarely
Fotó: Archív felvétel

A regényes életrajzból kiderül, honnan indult a pécsi születésű mester, aki gyerekkorát Pöstyénben, a tanulóéveit pedig Budapesten töltötte, végül 24 évesen Franciaországban telepedett le.

Vasarely teljes életét a művészetnek szentelte. Egyetlen vágya az volt, hogy anyagi megkötés nélkül alkothasson, és 1971-ben, a közhasznú Vasarely Alapítványnak köszönhetően ez meg is valósult. A nagyszüleiben élő nosztalgia élesztette fel az unokában is a vágyat, hogy visszatérjen azok múltjához, és kifejezze ezzel is mélységes tiszteletét irántuk.

A történet az egész XX. századon átível, hála Victor Vasarely hosszú életének, aki 1906-ban látta meg a napvilágot, és 91. életévében adta vissza lelkét a teremtőnek. A regény végigkíséri a nagyszülők, Győző és Klára életét, hogyan jutottak el gyerekkoruktól életük lezárásáig, a szegénységtől a gazdagságig, az ismeretlenségből a világhírnévig, azt sem hallgatva el, hogy nagyapja nem volt mindig a hűség mintaképe házasságában.

A művész még Pesten, Bortnyik Sándor magániskolájában megtanulta: előbb kell egy biztos szakma, amely a megélhetését biztosítja, s csak amellett szabad a művészetnek időt szentelni. Az ő megélhetését 30 éven át a reklámszakma jelentette.

Megismerjük a könyvből a mester családját, művészetének periódusait, Denise René galériáját, azt, hogyan válik Vasarely szenvedélyévé az optikai művészet. Szóba kerül fiatalabb fia, Jean-Pierre Vasarely, akit művésznevén Yvaral Vasarelyként tartanak számon, és ugyancsak képzőművészettel foglalkozott, ugyanakkor érdeklődött a filmművészet iránt is.

Képet kapunk arról is, hogy a második világháború után hogyan változik meg Párizs művészetekben betöltött szerepe, hogyan erősödik meg a művészvilágban Amerika vonzereje.

Szó esik Victor Vasarely  kiállításairól, sikereiről, elismeréseiről, arról, hogyan próbálja a művészetet az egyszerű emberek életéhez közelebb hozni, illetve Pécsett és Budapesten is nyílik múzeuma, amelyek indításához  számos művet ajándékoz. Végül megismerhetjük, milyen kapcsolat fűzi kortárs művésztársaihoz, de a családon belül kialakuló konfliktusok sem számítanak tabunak.

Aki kíváncsi a ”retina varázslójaként és hóhéraként” is emlegetett magyar származású művész életútjára, művészetére, annak csak ajánlani tudjuk ezt a rendkívül szórakoztató regényt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.