2023. november 9., 14:41

Üvegtársak bemutatkozása Galántán

Üvegtársak címmel új tárlatot mutat be a Galántai Honismereti Múzeum. Különleges üvegtárgyak érkeznek magyarországi művészektől a Mátyusföldre. A tárlathoz kapcsolódó programok az üveg törékenységére rezonálnak és az emberi kapcsolatokkal foglalkoznak.

üvegtársak
Üvegtársak, részlet a kiállításból
Fotó: Galántai Honismereti Múzeum sajtóosztálya

A Galántai Honismereti Múzeum Üvegtársak című soron következő kiállításának témája az üveg. Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili, magyarországi üvegművészek modern poétikus plasztikái érkeznek Galántára, amelyeket a múzeum gyűjteményéből válogatott történeti használati üvegtárgyakkal egészítenek ki – tudtuk meg a múzeum referensétől, Pukkai Judittól.

Az üveg adta fény-árnyék jelenségek csodálata és megjelenítése Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili alkotómunkáját is meghatározza. A kiállításon a látogatók olyan kisplasztikákkal és képekkel találkozhatnak, melyek által az alkotók amellett, hogy érzékletesen mutatják be az őket foglalkoztató témákat, ízelítőt is adnak az üveg különböző megmunkálási módjaiból.

A kiállítást kiegészítik a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményében található üvegből készült használati tárgyakkal, így folytatva a különböző alapanyagokat bemutató tárlataik sorát. A látogatók betekintést kapnak az üveg történetéről és felhasználási módjának változásáról az őskortól a napjainkig.

A muzeológusok olyan kísérőrendezvényeket szerveznek a kiállítás ideje alatt, amelyek az üveg törékenységére rezonálnak és az emberi kapcsolatokkal foglalkoznak. Az előadásokat és workshopokat sokéves tapasztalattal rendelkező párkapcsolati coachok fogják vezetni, mint Dagmar Polievková és Poór Judit. Ezek a programok 2024 februárjában a Randevú a múzeumban rendezvény keretén belül lesznek látogathatók – tette hozzá a múzeum referense.

A vernisszázsra 2023. november 15-én, szerdán 17:00 órakor kerül sor a Galántai Honismereti Múzeumban. A tárlatot Lipovics János iparművész, szobrász nyitja meg. A kiállítás 2024. március 15- ig tekinthető meg.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.