2019. július 16., 19:41

Történelmi pillanatok Galántán - ezt csak egyszer látni az életben

Történelmi pillatanoknak lehetnek szemtanúi mindazok, akik ellátogatnak a galántai neogótikus Esterházy kastélyhoz. Újraépítik a második világháború ideje alatt felrobbantott erkélyt az impozáns kastély déli tornyán.

gatorony8.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A galántai neogótikus kastély északi tornya kívülről már káprázatos, új látványt nyújt. A külső burkolaton és a külső térben a napokban fejezték be a munkálatokat, a beltérben azonban még nagy munka zajlik. Az északi torony felújítására a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás szerzett forrást pályázatok útján.

A Magyarország-Szlovákia között megvalósuló Interreges projektből (ez a Mándoki Forgách kastély társulás és a galántai polgári társulás közös projektje) is támogatott munkálatok szeptemberben kezdődtek el. Az északi torony felújításának költségeihez a város kétszázezer eurós önrésszel járult hozzá.

A munkálatok során teljesen rendbe rakták a fenséges torony külső burkolatát, ablakait, megtörtént a vízvezetékek és áramhálózatok installációja, valamint szennyvízhálózat kiépítése. Az északi toronyból egy fényűző reprezentációs rendezvényeket befogadó, galériás terem is nyílik majd, amelyen nagyon sokat dolgoznak a munkások. Takáč Zsolt, a polgári társulás ügyvezetője portálunknak elmondta, az eredeti gerendákat hagyják meg, de kezelték őket, és a mennyezetről egy pompás és rendkívül értékes cseh üvegkristály lámpa is lóg majd.

 

A déli toronyra a napokban kezdték el visszaépíteni a második világháború alatt lebombázott erkélyt. 1944. december 6-án bombatalálat érte a kastély tornyát. A bombázásnak két gyermek esett áldozatul, és ekkor omlott le az erkély is a déli toronyról. Kissé bonyolítja a két torony átépítési munkálatait, hogy a délkeleti torony felújítását a kulturális minisztérium támogatja, amely a „Galánta az évszázadok spiráljában” elnevezésű projektre 468 ezer eurós támogatást nyújtott. Galánta városának önrésze a délkeleti torony felújításában 26.622 euró.

Peter Paška, polgármester úgy nyilatkozott a sajtónak, elsőrendű számukra, hogy a kastély a lehető legjobban hasonlítson az eredeti kinézetére. Fontosnak tartja, hogy a két torony munkálatait egyeztessék, hiszen mindkét munkát más kivitelező végzi. Hosszasan vitáztak például az ablakok színárnyalatát illetően.

A délkeleti torony kivételesen fontos Galánta számára, hiszen a város szimbólumává vált és a címerben is ez szerepel. František Šmigrovský, restaurátor elárulta, az erkély-rizalit alatt reneszánsz korból származó falazást találtak, különleges grafit motívumokkal díszítve, ilyen hasonló leletet a zólyomi várnál tártak fel.

gatorony8.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás