2023. március 13., 17:44

Törékeny véletlen Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

Múlt héten pénteken több kulturális esemény zajlott nagyjából egy időben Dunaszerdahelyen, az ember csak kapkodta a fejét (és a lábát), hogy ne maradjon le egyikről sem. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előterében 18 órakor került sor a Törékeny véletlen című képzőművészeti kiállítás megnyitójára a Kortárs a Csaplárban rendezvénysorozat keretében.

torekeny-veletlen-kiallitas-dunaszerdahelyen
Galéria
+19 kép a galériában
Törékeny véletlen - kiállítás Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

Mint ahogy az ajánlóban olvashattuk, a Törékeny véletlen című kiállítással egy szűk válogatásban mutatkoztak be a dunaszerdahelyi közönség előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének vezetője, Szurcsik József művei mellett mesterosztályának jelenlegi hallgatói közül Csintalan Bogáta és Czuczor Laura, valamint korábban végzett hallgatói közül Bányay Anna, Koós Gábor és Tarcsi Ádám képzőművészek.

csintalan-bogata-es-czuczor-laura
Csintalan Bogáta és Czuczor Laura
Fotó:  Lacza Gergely

Először Tarcsi Alica, a kultúrközpont műsorszervezője köszöntötte a vendégeket.

tarcsi-alica_
Tarcsi Alica
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállított műveket és alkotóikat Szkukálek Lajos képzőművész, grafikus, illusztrátor méltatta. Kifejtette, hogy a grafika egy nagyon „halk” műfaj, s ő pedig valószínűleg nem azért van jelen, hogy műveket elemezzen, de a mondandója végén pár szót azért mégis ejtett a művekről.

torekeny-veletlen-kiallitas-dunaszerdahelyen_7
Törékeny véletlen - kiállítás Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
Egyszer Picassóhoz elvittek egy tizenvalahány éves csodagyereket, akinek a munkáit végignézte méltósággal, s valami olyasmit mondott neki, hogy találkozzunk tíz év múlva. Ezen a pályán megmaradni nem egyszerű. A fiatalok – de a mellettem álló úriember, Szurcsik József is – valami olyasmit vállaltak, ami nagyon nehezen végigvihető életvitelszerűen. Ebből megélni nem könnyű. Kemény világban élünk, és akik a lelkükkel keresik a betevőt, azok kössék fel az alsóneműjüket. Nagyon drukkolok nekik, hogy sikerüljön ezen a rögös úton megmaradni”,

- fejtette ki a képzőművész, majd úgy folytatta, hogy hallott egy statisztikáról, amiről nem tudja, hogy igaz-e vagy sem, de arról szólt, hogy egy végzős képzőművész osztályból csak egy alkotó tud megélni a jövőben a szakmájából. Még ha ketten vannak is, az is kevés, mondta. Szkukálek Lajos ezért azt szeretné kérni a megnyitón megjelentektől, hogy tiszteljék azt, amit ezek az emberek alkotnak, mert sokkal egyszerűbben és olcsóbban meg lehet élni, de ők valószínűleg a lelküket adják ezért.

szkukalek-lajos
Szkukálek Lajos
Fotó:  Lacza Gergely

A megnyitó elején és végén Hushegyi János, a The Butchers zenekar dalszerző gitáros-énekesének két saját szerzeményét hallhattuk.

hushegyi-janos_
Hushegyi János
Fotó:  Lacza Gergely
csintalan-bogata-es-czuczor-laura
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.