2019. november 30., 12:27

Tallós-Prohászka emlékkiállítás nyílt Somorján

Somorján november 29-én nyitották meg a Tallós-Prohászka István emlékkiállítást, amelyet a festő halálának 45. évfordulója alkalmából rendeztek meg a városi művelődési központban. A tárlatot a magángyűjteményekben található Tallós-Prohászka művekből állították össze.

Tallós-Prohászka emlékkiállítás Somorján
Médialapozó
Fotó: Lőrincz Adrián

A megnyitón egybegyűlteket Somorja polgármestere, Orosz Csaba köszöntötte, aki elmondta, hogy a Tallós-Prohászka életmű annyira sokrétű, mint amennyire változatos volt a 20. század, amelyben élt.

Somorján két kiállítása volt eddig, de egyik sem volt annyira átfogó, mint a jelenlegi.

„Amikor Sánka Ágoston műértő barátomat felkértem a megszervezésére, tettem azt annak a reményében, hogy biztosan előkerülnek olyan alkotások, amelyek más fénybe helyezik Tallós-Prohászka művészetét, annak új rétegeit fedik fel előttünk“ – mondta a polgármester.

Orosz Csaba
Fotó:  Lőrincz Adrián
Orosz Csaba

A festő életútjáról és munkásságáról Horváth László, a Madách Imre Gimnázium tanára beszélt a tárlatnyitón. Kiemelte, hogy az 1896-ban született művész átélte a magyarság valamennyi 20. századi sorstragédiáját. Az 1920-as évek második felétől a második világháború kirobbanásáig terjedő időszak tekinthető Tallós-Prohászka István művészete csúcspontjának. „E termékeny időszak kiemelkedő alkotásain szerencsésen ötvöződik a modernizmus, a posztimpresszionista szimbolika, az expresszionizmus vagy a protokubizmus – a nép nyelvén szólás narratív jellegével.“

Horváth László beszédében a művész barátját, Szalatnai Rezsőt idézte, aki így jellemezte Tallós-Prohászka Istvánt: „Nem rendkívüli vagy elvont tájakon, hanem szülőföldjén kereste a mondanivalóját. A valóságot látó ember nyílt szemével figyelt azokra a jelenségekre, amelyek Somorján előfordultak.“

Horváth László
Fotó:  Lőrincz Adrián
Horváth László

Maga a festő is a „szlovenszkói magyar realizmus“ képviselőjeként definiálta önmagát, mondta a szónok és rámutatott, hogy nagyon kevés az az anyag, amely közgyűjteménybe került, rengeteg mű elveszett vagy lappang.

„ Ezért rendkívüli ez az emlékkiállítás, mert lehetőséget ad arra, hogy a nagyközönség által eddig nem látott műveket is megismerhessük“ – mondta beszéde végén Horváth László

Tallós-Prohászka emlékkiállítás Somorján
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.