Szűcs László festőművész kiállítása Budapesten

muzsa.sk | MTI 2018. november 06., 08:09

Szűcs László felvidéki festőművész olaj- és pasztellképeiből nyílik kiállítás szerdán Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fotó: felvidek.ma

Szűcs László gazdag színvilágú tájábrázolásai, figurális képei, csendéletei a természeti látványból, városi hangulatokból kiindulva épülnek fel, a festő által beleszőtt gondolatokkal, érzésekkel.

Témáinak többségét a szülőföld tájaiból és népéből merítette. Számos alkotásán látható a Garam folyó és annak környéke, valamint Felvidék tájai vagy városai. Mindezek mellett képein a Kárpát-medence tájai, emberei, városai és a távolabbi utak emlékei is megjelennek.

Mint írják, a festőművész sokat utazik és alkot a természetben, ahol pasztell képeivel a pillanatot ragadja meg. Zselíz, Léva, Besztercebánya, Nagyszeben városrészleteit más-más fényviszonyokban festette meg.
Képeire a természetelvű látásmód jellemző, színhasználatában a világos, derűt sugárzó árnyalatok jelennek meg. Korai olajképein felsejlenek a megpróbáltatások nyomai. A megviselt arcok, zord házak, udvarok, utcarészletek és a továbbgondolásra késztető, Minden háború győztese című kép beszélnek erről az időszakról.

Szűcs László festőművész 1935-ben született Zselízen. Tanulmányait a Pozsonyi Iparművészeti Középiskola reklámgrafika tagozatán, majd Brünnben, a Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán folytatta. Nyugdíjazásáig reklámtervezőként dolgozott Nyitrán és Léván - írták a tájékoztatóban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb