Szőgyénbe hazamennek a nemzetközi művésztelep résztvevői

Bokor Klára 2019. július 10., 18:11

A község művésztelepe már nevet szerzett a régióban, hiszen a 21. alkalommal megrendezésre kerülő tábor hidat képez a magyarországi és a szlovákiai művészek között. Tavaly fehérorosz festőművész is csatlakozott a csoporthoz, az idén pedig már ketten jöttek.

Kunné Paulusz Györgyi tanár-ikonfestő tavaly vette át a művésztelep vezetését az alapító, Kántor János halála után. A táborvezető célja még ismertebbé tenni a tábort a régióban, valamint a képzőművészet iránt érdeklődők egyre szélesebb rétegének biztosítani a betekintést az alkotás folyamatába. A tábor fennállása óta nyitott a helyiek felé, akik a nap bármely órájában bemehetnek a kultúr- és tájházban berendezett ideiglenes műtermeikbe és rácsodálkozhatnak az alkotásokra, elbeszélgethetnek a művészekkel.  

A táborvezető elmondta, örül, hogy az utóbbi években megfiatalodott a tábor, a fiatalok tanulhatnak az érett művészektől, de az utóbbiakra is hatással van a fiatalok lendületessége, újszerű látásmódja. Nincs probléma a kommunikációval sem, mert aki tud magyarul és szlovákul is, az fordít, a fehéroroszokkal angolul és oroszul folyik a társalgás. „A művészet nyelve pedig nemzetközi”- teszi hozzá Györgyi mosolyogva.

A résztvevők egyöntetűen állítják, e családias tábort mindig előnyben részesítik más rendezvénnyel szemben, mert Szőgyénbe szinte hazamennek.

Komoly erkölcsi és anyagi értéknek számító kortárs galéria

Az évek során a művészek viszonzásul a befogadásért képeket ajándékoznak a falunak. Ez a közel 600 műalkotás komoly értéket képvisel. Ezek az elmúlt években kategorizálva voltak, fel lettek értékelve és katalógus is készült az elmúlt 20 évről. Az idén még azzal a 12 képpel is bővült a galéria, melyet a szőgyéni alkotótábor alapítójának, Kántor Jánosnak az özvegye adományozott a falunak férje hagyatékából. 

Előtérben Baracska Árpád a tájház restaurátora, aki még a házigazda szerepét is betölti.
Kántor János özvegye, Méri Szabolcs polgármester, Kunné Paulusz Györgyi táborvezető
Michaela Gyűgyről
a résztvevők egyik csoportja
Kunné Paulusz Györgyi a művésztelep vezetője
Csémy Éva
Ottmár Sándor
Vadim és Henady Fehéroroszországból, Paulusz Györgyi, Rudolf és Jozef
Bangó Miklós
Zsuzsa Esztergomból
Zsuzsa a balkonról ezt látta
Vámos János társait rajzolja
na, milyen itt a fényen?...
Vámos János
Kinder Miroslav és a keresztút stációi
rögtönzött kiállítás
rögtönzött kiállítás
Előtérben Baracska Árpád a tájház restaurátora, aki még a házigazda szerepét is betölti. Fotó: Bokor Klára
0 HOZZÁSZÓLÁS