Szőgyénbe hazamennek a nemzetközi művésztelep résztvevői

2019. július 10., 18:11

A község művésztelepe már nevet szerzett a régióban, hiszen a 21. alkalommal megrendezésre kerülő tábor hidat képez a magyarországi és a szlovákiai művészek között. Tavaly fehérorosz festőművész is csatlakozott a csoporthoz, az idén pedig már ketten jöttek.

alkoto-1-bokor-copy-.jpg
alkoto-1-bokor-copy-.jpg
alkoto-0-bokor-copy-.jpg
alkoto-2-bokor-copy-.jpg
alkoto-3-bokor-copy-.jpg
alkoto-4-bokor-copy-.jpg
alkoto-5-bokor-copy-.jpg
alkoto-6-bokor-copy-.jpg
alkoto-7-bokor-copy-.jpg
alkoto-8-bokor-copy-.jpg
alkoto-9-bokor-copy-.jpg
alkoto-10-bokor-copy-.jpg
alkoto-11-bokor-copy-.jpg
alkoto-12-bokor-copy-.jpg
alkoto13-bokor-copy-.jpg
alkoto14-bokor-copy-.jpg
alkoto-15-bokor-copy-.jpg
alkoto-16-bokor-copy-.jpg
alkoto-cimlap-bokor-copy-.jpg
Bokor Klára

Kunné Paulusz Györgyi tanár-ikonfestő tavaly vette át a művésztelep vezetését az alapító, Kántor János halála után. A táborvezető célja még ismertebbé tenni a tábort a régióban, valamint a képzőművészet iránt érdeklődők egyre szélesebb rétegének biztosítani a betekintést az alkotás folyamatába. A tábor fennállása óta nyitott a helyiek felé, akik a nap bármely órájában bemehetnek a kultúr- és tájházban berendezett ideiglenes műtermeikbe és rácsodálkozhatnak az alkotásokra, elbeszélgethetnek a művészekkel.  

A táborvezető elmondta, örül, hogy az utóbbi években megfiatalodott a tábor, a fiatalok tanulhatnak az érett művészektől, de az utóbbiakra is hatással van a fiatalok lendületessége, újszerű látásmódja. Nincs probléma a kommunikációval sem, mert aki tud magyarul és szlovákul is, az fordít, a fehéroroszokkal angolul és oroszul folyik a társalgás. „A művészet nyelve pedig nemzetközi”- teszi hozzá Györgyi mosolyogva.

A résztvevők egyöntetűen állítják, e családias tábort mindig előnyben részesítik más rendezvénnyel szemben, mert Szőgyénbe szinte hazamennek.

Komoly erkölcsi és anyagi értéknek számító kortárs galéria

Az évek során a művészek viszonzásul a befogadásért képeket ajándékoznak a falunak. Ez a közel 600 műalkotás komoly értéket képvisel. Ezek az elmúlt években kategorizálva voltak, fel lettek értékelve és katalógus is készült az elmúlt 20 évről. Az idén még azzal a 12 képpel is bővült a galéria, melyet a szőgyéni alkotótábor alapítójának, Kántor Jánosnak az özvegye adományozott a falunak férje hagyatékából.