2024. február 6., 19:31

Színes világunk – egy fotóművész szemével – KÉPEKKEL

Tegnap a nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központban került sor arra a kiállításmegnyitóra, amelyre Szabó Béla fotóművész alkotásaiból válogatott össze egy tárlatra valót Szabó László, a kiállítás kurátora.

szabo-bela-kiallitasa-nagymegyeren__2
Galéria
+14 kép a galériában
Szabó Béla kiállítása Nagymegyeren
Fotó: Lacza Gergely

Szabó Béla Mert színes a világ című fényképkiállításának megnyitóján Csémi Szilárd „Kismedve”, a Szlovákiai Magyar Cserkésszövetség ügyvezető elnöke köszöntötte a megjelenteket. Összefoglalójában a kiállító méltatása mellett mesélt a fényképészet megszületéséről, művészetté válásáról és arról, hogy annak idején az eljárást nem helyezték szabadalmi oltalom alá, hanem azt ingyen az emberiség rendelkezésée bocsátották, és milyen jól tették, hiszen így ez a csodálatos találmány nem maradt egy szűk elit privilégiuma. Igaz, ha nem csupán dokumentálni kívánunk egy pillanatot, hanem művészi fotográfiát szeretnénk alkotni, ahhoz a tapasztalat és a technikai tudás mellett mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

szabo-bela-kiallitasa-nagymegyeren__0
Szabó Béla kiállítása Nagymegyeren
Fotó:  Lacza Gergely
„Számomra a fotográfia se nem munka, se nem hobbi, kikapcsolódás, hanem egy életforma”

– ez Szabó Béla ars poeticája, aki hivatásos fotográfus és autonóm alkotó. Nem sokan mondhatják el ezt magukról a profi fotóművészek közül sem, hiszen sokan csak úgy tudják biztosítani megélhetésüket, ha a művészi munka mellett megrendelésre fotóznak illetve fényképészeti szolgáltatásokat nyújtanak. Nyilván ezt a legtöbben szintén magas színvonalon, művészi módon teszik, de ahogy a kiállítás kurátora, Szabó László is megjegyezte beszéde során, az itt kiállító művész megrendelői semmilyen instrukciót nem adnak az alkotónak a tekintetben, hogy milyen munkát tegyen le az asztalra, csúnya szóval élve milyen legyen a „végtermék”. Ezzel a döntéssel teljesen szabad kezet nyújtanak a fotóművésznek, ami által

Szabó Béla nemcsak egy adott pillanat művészi megörökítését alkotja meg, de a képei azt is tükrözik, hogy ő hogyan látja az adott pillanatot, illetve mit szeretne kifejezni vele. A fotói így életre kelnek és lendületet visznek egy fizikai értelemben véve „statikus” művészeti ág alkotásaiba.

szabo-bela-fotografiaja__1
Szabó Béla fotográfiája
Fotó:  Lacza Gergely

Szabó Béla a nyolcvanas évek közepe óta különböző országos és regionális lapok (Kisalföld, Nyugati Hírlap, Új Hírek, Győr Város Újság, Győri Múzsa, Fotó Art Magazin, Természetfotó Magazin) és kulturális intézmények (Győri Nemzeti Színház, Győri Balett) munkatársa, fesztiválok (Magyar Táncfesztivál, Győr város kulturális fesztiváljai), kiállítások (Győri Nemzetközi Könyvszalon) megbízott fényképésze. 1993-tól szabadúszó fotográfus. 1996 és 2003 között a Győri Tánc és Képzőművészeti Főiskolán tanított, 2006 és 2008 között a Nemzetközi Multimédia Intézet oktatója volt. Előadott a Nyugat-magyarországi Egyetemen, majd a Széchenyi István Egyetem Apáczai Karán. Az Oktáv Továbbképző Központban 2009-től, a Perfect Zrt. felnőttképzésében pedig 2019-től tanítja a szakmát.

Autonóm alkotóként több mint 250 kiállítása volt csoportosan, és több mint 200 önállóan Magyarországon, illetve Európában. Azon kevesek egyike, akik Kínában is kiállítottak. Munkásságát több mint 30 díjjal és kitüntetéssel ismerték el, és több mint 30 fotográfiával kapcsolatos könyve illetve albuma jelent meg. Munkássága sokrétű, de mindenekelőtt a kulturális események és a természet megörökítése áll közel a szívéhez. Nagymegyeri kiállítása is ezt a két témát öleli fel.

szabo-bela-kiallitasa-nagymegyeren__1
Szabó Béla kiállítása Nagymegyeren
Fotó:  Lacza Gergely
A természet a művész számára maga a templom, ezért úgy is áll hozzá a természethez. Nem csak kimegy, kattint egyet... Egy fénykép létrejötte hosszú folyamat, ami előre megkomponálódik a fejben, és azt a fotót el is kell készíteni a megfelelő pillanatban. Ezért akár többször is ki kell menni az adott helyszínre, és ő ezt megteszi azért, hogy ezt a varázst, amit fejben meglátott arról a tájról, elhozza nekünk”,

- emelte ki Szabó László az alkotó természetfotói kapcsán.

az-alkotot-szabo-laszlo-meltatja
Az alkotót Szabó László méltatja
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítás másik témája a balett, ahol Szabó Béla nem dokumentarista stílusban próbálja megidézni az előadás egy-egy pillanatát, hanem a tánc dinamizmusát, a mozgás, a lendület egész folyamatát meg tudja mutatni. S ezt megalkotni olyan formában, hogy abból egy jó kép szülessen, nagyon nehéz, mondta Szabó László.

szabo-bela
Szabó Béla
Fotó:  Lacza Gergely

Szabó Béla pár mondatos megszólalásában hangsúlyozta, nem az a fontos, hogy egy alkotásról mit mondanak, hanem az, ami itt a falakon van és amit a szemlélőjének ad, mondta, majd azt kívánta a jelenlévőknek, hogy fogadják be a képeket és feltöltődve menjenek haza. Élvezzék a táj és a tánc szépségét.

szabo-bela-fotografiaja_
Szabó Béla fotográfiája
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítás március 5-ig látogatható, elsősorban szombat délelőttönként, de előzetes telefonos egyeztetés (+421908 120 052) után más időpotban is.

szabo-bela-kiallitasa-nagymegyeren
Szabó Béla kiállítása Nagymegyeren
Fotó:  Lacza Gergely

Az esten Szűcs Renáta közreműködött gitáron és Aya Gyarmati Mária mondta el verseit.

az-alkotot-szabo-laszlo-meltatja
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.