Szépművészeti Múzeum: Már 114 éve a művészetek szolgálatában

2020. december 1., 14:52
ma7

A Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon, 1906. december 1-jén Ferenc József király avatta fel.

Fotó: szepmuveszeti.hu

A múzeum létesítését 1896-ban határozták el, és a millenniumi törvény mondta ki. Miután a főváros ingyen átadta a területet, ahol eredetileg a Rotunda pavilon állt, amelyet eredetileg a Feszty-körkép bemutatására építettek. 

1898-ban pályázatot írtak ki az épület megtervezésére. A múzeum épületének tervezésére Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc kaptak megbízást, akik a téren álló Műcsarnok és Millenniumi emlékmű tervezői is voltak.

Az épületet 1906. december 1-jén I. Ferenc József jelenlétében avatták fel, és december 5-én a közönség előtt is megnyitották. Az újonnan átadott épületben az addig különböző gyűjteményekben őrzött képzőművészeti alkotások kaptak helyet és egységes bemutatási lehetőséget.

Az első világháború és a nyomában következő mostoha gazdasági viszonyok korlátot szabtak a látványos fejlődésnek, egyes gyűjteményrészek azonban a két háború között is fontos alkotásokkal gyarapodtak. A Szépművészeti Múzeum egész létét fenyegető második világháború azonban az intézménynek súlyos károkat és veszteségeket okozott.

Az emeleti lépcsőfeljáratot bombatalálat érte, az üvegtető teljesen megsemmisült. A második világháború vége felé számos igen értékes műtárgyat menekítettek nyugatra.

Az itt őrzött nagypolgári gyűjteményeket a szovjetek rabolták el, azóta is az orosz múzeumok díszei. Nyugatról viszont 1945-47-ben sikerült a műtárgyak legnagyobb részét visszaszerezni. A festmények egy kisebb hányada a menekítés, a háborús események során elkallódott vagy elpusztult, és ma is a háborús veszteségek listáján szerepel. A festmények restaurálása és az épület helyreállítása után, 1949-ben újra megnyílt a Régi Képtár és az Új Magyar Képtár állandó kiállítása, majd fokozatosan a többi gyűjtemény tárlata is.

szépművészeti

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből 1957 után két lépcsőben leválasztották a magyar vonatkozású műveket, amelyek a Magyar Nemzeti Galériában leltek otthonra. 2012-ben a két intézmény egyesült.

A múzeum, történetének legnagyobb léptékű rekonstrukcióját követően, 2018 végén újra megnyitott. 2018-ban a felújított Szépművészeti Múzeumba fizikailag is visszatértek az 1800 előtt készült magyar vonatkozású művek.

A korszerűsítésnek köszönhetően a Szépművészeti megfelel a múzeumok iránt támasztott 21. századi műtárgyvédelmi és látogatói követelményeknek.

A Szépművészeti Múzeum az egyetemes és a magyar művészet emlékeit mutatja be az ókortól a 18. század végéig, nagyszabású időszaki kiállításai pedig százezreket csábítanak az intézmény falai közé.

Kapcsolódó cikkeink