2019. május 1., 12:37

Szabadság és identitás – 30 évvel a berlini fal leomlása után

Szabadság és identitás címmel kisebbségi művészek alkotásaiból nyílt kiállítás a vasfüggöny lehullásának 30. évfordulója alkalmából Kassán, a Majel Rovás Központban.

img_5928.jpg
Galéria
+16 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A kassai Rovás Polgári Társulás és a pozsonyi német nagykövetség együttműködésében megvalósult tárlaton négy kelet-szlovákiai alkotó, Szabó Ottó festőművész és grafikus, Andrej Smolák ruszin festőművész, a német származású festőművész és több zsánerben alkotó Helmut Bistika, illetve René Fabini fotóművész munkáit láthatja a közönség. Az alkotások a berlini fal ledöntésének és a vasfüggöny lehullásának évében, illetve az azt követő egy-két évben születtek, ugyanakkor összehasonlításként néhány friss darab is látható.

A kiállítást Joachim Bleicker, Németország szlovákiai nagykövete nyitotta meg. Emlékeztetett, 2019-ben nemcsak a II. világháború kitörésének 80. évfordulójára emlékezünk, hanem egy másik jeles évfordulóra is, 30 éve omlott le a berlini fal, lehullott a vasfüggöny. Mint mondta, ezeknek az akadályoknak a megszüntetése a Kelet és a Nyugat közötti, több évtizedig tartó konfliktus végét is jelentette, a változások pedig nem csupán földrajzi és politikai jellegűek voltak, hanem új életérzést és új gondolkodásmódot is magukkal hoztak, és persze a szabadságot.

Fotó:  Fábián Gergő

„A szabadság a mai kiállítás mottója és címének része. A kiállítás a Szlovákiában jelentős nemzetiségek soraiból származó művészek szubjektív látásmódját mutatja be művészi formában. Példaértékűen ábrázolja az annak idején újonnan megszerzett szabadságtudatot” – húzta alá a nagykövet hozzátéve, az alkotásoknak szemmel láthatóan közös jegye, hogy véget ért a korlátok és határok időszaka, nemcsak földrajzi, hanem nyelvi és kulturális léptékben is. Leszögezte, a szabadságnak kéz a kézben kell járnia a saját identitás magabiztos fejlesztésével, az egyik a másik feltétele. „A szabadságnak és az identitásnak össze kell fognia, hogy mindenki, egyenként lehetőséget kapjon a szabad fejlődésre! A szabadság azt jelenti: egységben lenni saját magammal. Ehhez nyújt példát számunkra ez a kiállítás” – mondta Joachim Bleicker.

Egyedülálló kiállítás

„A maga nemében egyedülálló kiállításról van szó, amellyel művészeti egyesületünk, a Rovás megalakításának 25. évfordulóját is megünnepeljük. Nagy örömünkre szolgál, hogy különféle művészek más-más időszakból származó műveit állíthatjuk ki“ – emelte ki Kovács Ágnes, a Majel Rovás Központ igazgatónője.

Fotó:  Fábián Gergő

A kiállítást Kassán az Erzsébet utca 42. alatt 2019. május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők, aztán szeptemberben Pozsonyban is láthatja majd a közönség.

Az alkotók:

Helmut Bistika (*1963) német származású, mecenzéfi születésű művész. Faipari szakközépiskolában érettségizett Liptóújvárban, majd szociális munkát tanult Nyitrán.  Több zsánerben alkotó művész, aki elmondása szerint saját erejéből jutott el a képzőművészetig. Autodidaktának tartja magát, festészettel, grafikával és művészi objektumok létrehozásával foglalkozik. Szívesen kísérletezik a színekkel és anyagokkal, szereti az assemblage technikáját, amely teret ad a képeknek. Kreatív műhelyeket vezet Szlovákiában és külföldön, főként németajkú közösségekben. Rendszeresen kiállít Szlovákiában, bemutatkozott Belgiumban, Hollandiában, Magyarországon és Németországban is. Rendszeresen szervez képzőművészeti workshopokat Lőcsén és a Magas Tátrában, ahol már több kiállítása is volt.

René Fabini (*1979) fényképész. 2008-ban a romákról készült fotósorozatát besorolták az elismert World Press Foto katalógusba. Amszterdamban 2008-ban a közismert National Geographic folyóirat felkérésére romatelepekről készített fotósorozatot a 2009-ben, a folyóirat angol nyelvű kiadásában közölt riportokhoz.  Ebből a sorozatból lett az Etnikum c. vándorkiállítás, amelyet Szlovákia több városában is bemutatott. 2007-ben elvégezte a Digitális Fotóművészeti Akadémiát Pozsonyban, majd fényképek lektoraként dolgozott. Jeles divatházak, többek között a Chanel számára fotózott kampányokat. Legszívesebben azonban emberi arcokat és sorsokat örökít meg. Fényképeit látták már Fokvárosban, Marseille-ben, Prágában és Amszterdamban is.

Andrej Smolák (*1953) ruszin származású festőművész. Képzőművészeti nevelésből diplomázott a Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Karán, Eperjesen. 1987-1989 között a prágai Képzőművészeti Egyetemen tanult, V. Pospíšil professzor hallgatójaként. 1993-ban Miro bátyjával közösen megnyitotta az első magángalériát Szlovákiában, Szinnán, amely a berlini MIRO Galériának volt a fiókja. 1994 óta rendezi meg a Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivált Szinnán. Alkotásait több mint 70 önálló kiállításon mutatta be itthon és külföldön. Számos elismerést is magáénak tudhat, például az Európai Franz Kafka díjat és a Salvador Dalí díjat. Kamarafestészettel, akvarellel és portrék festésével foglalkozik. Tagja a moszkvai Nemzetközi Kulturális és Művészeti Akadémiának. 

Szabó Ottó (*1965) 1988-1994 között a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán tanult Igor Rumanskýnál és Jozef Lebišnél. 1994-ben megalapította a Rovás Szabad Művészeti Akadémiát Kassán. Grafikusként és festőművészként több mint 30 éve alkot, pedagógusként is dolgozik a kassai Iparművészeti Szakközépiskolában, a kisképzőben. Kiadója a RovArt virtuális folyóiratnak is, amely a jelenkori képzőművészeti, kulturális és társadalmi történésekre, az aktuális problémákra reagál. Alkotásait több mint húsz önálló kiállításon mutatta be itthon és külföldön, így nevét nemcsak Szlovákiában, hanem a határokon kívül is jó ismerik. Kiváló és rendkívüli munkásságáért a képzőművészet területén 2010-ben Pro Cultura Hungarica Díjat kapott, 2014-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét a képzőművészetben elért rendkívüli eredményeiért. 2018-ban neki ítélték a Szervátiusz Díjat.

img_5928.jpg
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.