2019. október 13., 08:10

Röntgenfelvételre álmodott művészet

Új kiállítás nyílt október 10-én a Mailáth József Regionális Múzeumban Királyhelmecen. Ezúttal Nagykapos művelődési házának igazgatója, Töviš István Képek és szobrok című tárlatával mutatkozik be a nagyközönségnek. 

tovis.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Az alkotót ugyan a rajzolás és a modellezés már gyermekként is érdekelte, ám egyetemi tanulmányai, a munka és a család mellett művészete csak 50. életévének betöltése után tudott igazán kiteljesedni. Művei elsősorban a fantázia, illetve az élmények emlékeként születnek.

Alkotni olajjal, temperával vagy kombinált technikával szokott, míg szobrainak alapanyaga általában a kő és a fa. Legegyedibb alkotásai leginkább azok, amelyek alapját egy-egy röntgenfelvétel képezi, hogy a festő gondolatainak hozzáadásával azok kilépjenek a homályból színes világunkba.A festő 2006-ban három alkotásával részt vett egy olaszországi megmérettetésen, ahol nagy meglepetésére elnyerte a Művészeti élet gazdagítása című díjat, majd egy másik olasz fesztiválon ő kapta a Premio Speciale Trofeo Linea Oro elismerést.

Ferencz Éva
Fotó:  Zsebik Ildikó
Ferencz Éva

Töviš művei nem sorolhatóak be egyetlen művészeti irányzatba sem, de a tárlaton, amely eddig készült alkotásainak mindössze töredékét mutatja be, 7 témakörben állított ki: a kezdetek, a természet és az ember, az ember és az urbanizmus, a halak világa, az agro art, lelki dolgok, illetve keresés.

Zvolenský Gabriella
Fotó:  Zsebik Ildikó
Zvolenský Gabriella

A művészt elsőként  Zvolensky Gabriella igazgatónő köszöntötte, majd Brhlík Patrik méltatta életútját, illetve Ferencz Éva beszélt Töviš alkotásairól. Végül a szerző kért szót, és többek között elmondta: ha a gyermeki fantázia egy életen át megmaradna, az emberiség 500-600 évvel előrébb tartana. Végül felelevenített egy történetet az életéből, amely egészen biztosan hozzájárult művésszé válásához.

tovis.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.