2018. június 12., 09:24

Performansz Párkányban: a befogadótól függ, mit lát, mit vél érteni

A Budapestről indult Performance Hajó megállt Párkányban, hogy a művészeti csoport tagjai csatlakozzanak a AquaPhone rendezvényeihez. A Mária Valéria hidat furcsa emberek lepték el, akik még kinézetüknél is furcsább dolgokat műveltek.

Párkány performansz
Galéria
+4 kép a galériában

A mélabúsan baktató finn zenész gitárját az utca kövén vonszolta maga után, amely így szokatlan, földöntúli zörgést keltve mindenki figyelmét felkeltette. A brit úszómester ügyet se vetve arra, hogy a derekán lévő úszógumira a Duna közelében lenne a legnagyobb szükség, a belváros felé vette az irányt. Később sörösüveggel a kezében láthattuk viszont. A nő a hóna alatti jegyzetfüzetbe készített tán térképet, de mindegy is, mert ő maga úgyse látta. Közben Putyin sietett át az úton, na nem azért, mert egy kopaszra borotvált fejű lány azt írta a járdára: Let´s meet on the other side - Találkozunk a másik oldalon. Dehogy!  Ő akart az elsőként fotózkodni a Štúrovo-Párkány tábla alatt. Értetlen arckifejezésem láttára magyarázatba kezdett:  "A csehországi politikai szituáció ellen  tiltakozok ilyen módon, mert azt látjuk ismét kezd az ország az oroszbarát politikát folytatni, de én fél életemet a szocializmusban éltem, elég volt belőlük!" "A tanár úr!" - mutatják őt be a körülöttem kuncogó diákok, akik kérdőjeles léggömbökkel sétálgatnak.

A hídon tartózkodó fura szerzetek mind a Transart Communication nemzetközi kortárs művészeti rendezvény szereplői, amely az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.  E performance összefogója és éltetője a párkányi születésű Rokko, alias Juhász József.

"A harminc éve kezdődött Transart Communication az Iródia mozgalomból nőtte ki magát, a Stúdió RT-ben Németh Ilonával, Mészáros Ottóval és Simon Attilával  elkezdtünk kortárs kísérleti művészeti rendezvényeket szervezni. Az első fesztiválunk 1988-ban volt Érsekújvárott" - meséli Rokko.

Elmondja, ez után volt néhány éves kimaradás, de olyan év is volt, amikor több fesztivált szerveztek. A jelenlegi performanszban 43 művész szerepel hét egyetem nyolc tanszékéről, diákok, tanárok vegyesen. Első állomásuk itt van Párkányban, az AquaPhone program részeként, innét Komáromba és Pozsonyba mennek, majd vissza Budapestre. A jubileumi programok június kilencedikétől október 20-ig tartanak. A jövő hónapban egy vonatot indítanak Budapest-Prága-Krakkó-Varsó-Pozsony útvonalon, de terveznek egy főzős performanszt is, ahol a nemzetközi csapat az erdő közepén kezd főzni valamit. Itt két szabály van - látványosan kell főzni és az ételnek ehetőnek kell lennie.

"Úgy lehet tekinteni erre a párkányi performanszra, mint képzőművészeti alkotásra, ahol az egyik legfontosabb elem a test. Sokrétű a csapat, de a lehetőségek is sokfélék. A befogadótól függ, ki mit lát, ki mit vél érteni" - mondja Rokko mosolyogva a beszélgetés végén.

Párkány performansz
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.