2023. augusztus 27., 18:23

Összhangban a természettel

Budapest szívében, a Dob utca 73. szám alatt működő Union szálló emeleti galériájában augusztus 28-ig látható a felvidéki származású Blázsovits Fehér Ágnes irodalmár, képzőművész Természet adományai című kiállítása. A tehetséges ifjú alkotó 26 különböző méretű művével hívja fel a figyelmet a természeti környezetünkkel való harmonikus együttélés fontosságára.  

Blázsovits Fehér Ágnes: Tavaszi fényár
Galéria
+7 kép a galériában
Blázsovits Fehér Ágnes: Tavaszi fényár
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A dunaszerdahelyi származású Blázsovits Fehér Ágnes a családjával együtt háromévesen költözött Komáromba. Miután leérettségizett a Selye János Gimnáziumban, Budapesten tanult tovább, az ELTE BTK történelem–művészettörténet szakán diplomázott, és családot is az anyaországban alapított. Tavaly adventkor látott napvilágot első, A tükör mögül jelképes című, egyedi hangvételű könyve, amelyben az olvasóit arra sarkallja, hogy a dolgokat kissé más szemszögből is nézzék. Az osztrák Novum Publishing Kiadó által megjelentetett kötet olvasói egy általa kitalált, hidegháborús kémtörténetbe csöppennek. Márciusban erről beszélgettünk, nemrég pedig az első önálló budapesti kiállítására hívott meg, ahol bebizonyosodott: a képzőművészet terén is van „keresnivalója”.

„Lám, hiszen én tudok rajzolni!”  

Alig léptünk be a patinás szálló előcsarnokába, mosolyogva árulta el: bár az irodalom mellett a képzőművészet is régóta vonzotta, de arra hosszabb út vezetett.  

Fehér Ágnes
Az alapiskolai pedagógusaim nem tartottak jó rajzolónak, pedig odahaza szívesen másolgattam le a nekem tetsző festményeket. Mivel a szüleim sokáig nem tudták, hogy ezzel is foglalkozom, nagyon meglepődtek, amikor 13 évesen nagy titokban, vízfestékkel megörökítettem a Kriván hegycsúcsot. Karácsonyra ezzel a képemmel ajándékoztam meg őket, amit később egy másik, hegyvidéket ábrázoló festményem követett. Megnyugodtam, hogy mégis tudok rajzolni, festeni, csak nem úgy, ahogy azt az iskolában elvárták tőlem"

– magyarázta Ágnes.

Egy évvel ezelőtt a világhálón talált rá a budapesti Valdor Art Alternatív Rajz- és Festőiskolára, amely azt hirdette, hogy művésztanárai bizonyos szintig bárkit megtanítanak rajzolni, festeni, és  tanfolyamaik végzősei közül sokan, kellő inspiráció hatására átlagon felüli teljesítményre is képessé válnak.

Az iskola jeles személyiségei online és személyes oktatást is vállalnak. Én az utóbbit választottam: felvételt nyertem a hároméves képzésükre, amely során a mentorprogramjuk keretében személyre szabottan oktatnak.

Folyamatosan sokféle képzőművészeti technika kulisszatitkaival ismertetnek meg bennünket, miközben a tematikai változatosságra is törekednek. A második gyermekünk születése előtt nyolc hónapig jártam az intenzív hétvégi képzésükre, amit három hónapos kihagyás után, immár folytatok."

Pasztellképek négysoros versekkel

A kurzuson elsajátította a pasztelltechnika csínját-bínját, amely – saját bevallása szerint szerelem volt első látásra – sok mű elkészítésére ösztönözte.

Kéthetes volt a kislányunk, amikor egy barátom javaslatára, a belvárosi Union hotel galériájának vezetője, Putnoki Dávid felajánlotta, hogy az Instagrammon látott festményeimből közösen kiválasztott 26 darabot szívesen kiállítja a galériájukban.

A témaválasztást rám bízta, így született meg a Természet adományai című válogatás, amelybe hat állatportrém, továbbá a Budapesti séták, az Évszakok, A négy elem, valamint a legnagyobbnak számító, 60x80 centiméteres Egységben című sorozatom került bele" – ismertette a kiállítása koncepcióját Blázsovits Fehér Ágnes.

Fehér Ágnes galéria

Az utóbbi sorozat kapcsán kiemelte, abban olyan modernista építészeti alkotások szerepelnek, amelyek esetében az építész figyelembe vette az adott természeti környezetet, abból inspirálódott, s az épületek formai jegyei a természeti környezet formai jegyeire rímelnek. Többségében észak-európai vagy távol-keleti helyszínekről van szó, ahol ezeket a csúcsépítészeti alkotásokat, a csodálatos természettel összhangban létrehozták. Az építészet elsősorban a kilencéves kisfia hatására került be a kiállítási anyagba. Ő ugyanis már most határozottan állítja, hogy építész szeretne lenni, s az esti elalvás előtt, mesehallgatás helyett, többnyire érdekes építészeti alkotásokról akar vele beszélgetni. 

A szülinapi tortájára is Frank Lloyd Wright vízesésházának mini másolatát kérte. Megígértem, hogy azt egyszer majd megfestem neki, s az ígéretemet a galéria felkérése kapcsán valóra is váltottam: így készült el az Egységben sorozatom első darabja, amelyet még további hat hasonló festmény követett.

A kiállítási anyag érdekes színfoltjai a művek alatt szereplő négysoros versek. 

Mivel már több éve foglalkozom regény- és versírással, azt ötlöttem ki, hogy ez alkalommal összekötöm a képzőművészetet az irodalommal. Sőt, a kiállításom megnyitóján a zene is szerepet kapott. Amikor az egyes képeim üzenetére gondoltam és belemerültem a hangulatukba, gyorsan megfogalmazódtak bennem a négysoros versikék, amelyek kiegészítik, erősítik festményeim mondanivalóját

– fűzte az elmondottakhoz. 

Bázsovits Fehér Ágnes kiállítása augusztus 28-ig tekinthető meg a Budapest VII. kerületében található Union hotel emeleti galériájában. 

"Bárki bemehet a galériába, és nézegetheti a képeimet, amelyek akár meg is vásárolhatók. Megrendelésre házi kedvenceket is festek, amelyek egyike, a díjnyertes cica, Tiramisu a kiállításon is szerepel. Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy még az idén kiállításom nyíljon az élménydús, gimiszes diákéveim helyszínén, Komáromban, ahol A tükör mögül című regényemet is szívesen bemutatnám, hiszen továbbra is több szállal kötődöm a Felvidékhez."

Megjelent a MAGYAR7 33. számában.
 

Fehér Ági alkotása
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.