2023. május 30., 17:02

Neves képzőművészekkel bővült idén a MAMSzE tagsága

2023. május 27-én, szombaton, a szentmihályfai kultúrházban zajlott a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének taggyűlése. A szlovákiai magyar képzőművészeket tömörítő egyesület célja a művészeti és kulturális hagyományok támogatása, fejlesztése és megőrzése a képzőművészet területén, a tagok művészi és alkotó tevékenységének rendszeres bemutatása kiállításokon és egyéb művészeti tevékenységen keresztül.

a-mamsze-taggyules-resztvevoi
Galéria
+7 kép a galériában
A MAMSzE taggyűlés résztvevői
Fotó: Lacza Gergely

Az értekezlet levezetője a MAMSzE elnöke, Kovács Csonga Anikó volt. Az első percekben a MAMSzE tagjai egyperces néma csenddel emlékeztek meg tagtársukról, a közelmúltban elhunyt balogiványi Csótó László grafikusművészről. Ezt követően a testület az új tagsági kérelmekkel foglalkozott.

A megbeszéléshez online csatlakozott Mayer Éva és Majoros Áron Zsolt képzőművész házaspár, akiket az egyesület egyhangúlag tagjai közé fogadott, mint ahogy a jelenlévő Szkukálek Lajost, továbbá Bokros Rozáliát és Kovács Péter Garpot.
kovacs-csonga-aniko
Kovács Csonga Anikó
Fotó:  Lacza Gergely

Szkukálek Lajos festő, grafikus, illusztrátor, fotóművész autodidaktaként kezdett foglalkozni a képzőművészettel. 1975–1976-ban Komáromban, a Művészeti Népiskola tanfolyamain képezte magát Mester Péter keze alatt. 1985-től vesz részt kiállításokon hazájában, Magyarországon és Németországban, 1987 óta szabadfoglalkozású képzőművész. Több szakmai szervezet tagja; 1993-ban és 1994-ben hosszabb időt töltött Münchenben, 1991-ben, 1994-ben és 1996-ban Freiburgban. Festményein, ceruzarajzain és szitanyomatain egy motívumokkal zsúfolt, abszurd, álomszerű, szürreális világot jelenít meg. Több könyv illusztrátora, Megyercsen él és alkot. 1999-ben elnyerte a Márai Sándor Alapítvány Nyitott Európáért Díját.

A bősi Bokros Rozália szintén autodidakta alkotó, a textilművészet képviselője. Tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen fejezte be. Többszörös díjazott a kerületi, járási és országos Képzőművészeti Spektrumon, melynek keretében 2021-ben elnyerte az év felfedezettjének járó Rácz László-díjat.

Kovács Péter Garp festő, szobrász és grafikus a körmöcbányai képzőművészeti iskolában tanult, Füleken él. A figuratív művészettől folyamatosan jutott el az absztraktig. Saját elmondása szerint a „művészet egyfajta átívelő hidat képez a világból amiben élünk, egy olyan világba, amiben élhetnénk.” Számos önálló és kollektív kiállításon vett részt. Alkotásait díjazták többek között a salgótarjáni tavaszi tárlaton, a szécsényi őszi tárlaton is.

a-mamsze-taggyules-resztvevoi_
A MAMSzE taggyűlés résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

Mayer Éva Somorján és Budapesten él, alkot. Doktori tanulmányait 2018-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Budapesten. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik, és több kurátori projekt is kötődik nevéhez. A 2011 óta működtetett DUNART.COM Somorjai Nemzetközi Művésztelep ötletgazdája és főszervezője. Munkáiban évek óta foglalkozik az aktuális társadalmi-, szociális és szociológiai problémákkal, melyek szorosan összeköthetőek a személyes életében megtapasztalt élményekkel, kérdésekkel. Gyakran tabutémákat feszeget, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyászfeldolgozás, illetve a hittel és vallással kapcsolatos kérdéskörök gondolatisága.

Majoros Áron Zsolt szobrászművész 2008-ban fejezte be tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Fiatal kora óta sorra kapta a különféle művészeti díjakat, melyek közül leginkább a Junior Prima Díj emelkedik ki. Az elmúlt években több önálló kiállítással jelentkezett, jelenleg a budapesti Műcsarnokban állít ki. Londontól Isztambulig számos csoportos, illetve tematikus tárlaton, művészeti vásáron mutatkozott be. Aktívan részt vett több alkotótelep munkájában, számos múzeumba és gyűjteménybe kerültek be szobrai Mexikótól Kínáig. Munkáit a horizontális, illetve vertikális metszetekből építkező, egész alakos szobrok, büsztök, torzók jellemzik, ez a kifejezésmód a védjegyévé is vált. A munkáihoz szorosan kapcsolódnak az olyan védő és záró matériák mint a test, a burok, a héj, a bölcső, a koporsó, továbbá a befogadás, a születés, az élet, a lélek és halál fogalomköre.

a-mamsze-taggyules-resztvevoi__1
A MAMSzE taggyűlés résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

Ezt követően a taggyűlés beszámolt a MAMSzE által a közelmúltban szervezett kiállításokról, eseményekről, majd Kovács Csonga Anikó felvázolta az év hátralevő részének tervezett aktivitásait, teendőit. Kovács Zsuzsa pénzügyi jelentése után a tagság megszavazta az egyesület elnökének beszámolóját, a személyek tagfelvételi kérelmét, továbbá a gazdasági bizottság elnökének a 2022 év gazdálkodásáról szóló jelentését, majd következtek a tagok által elmondott javaslatok és a vita. Az egyesület célja többek között egy olyan összetartó és támogató alkotói kollektíva kialakítása, amely nyitott az új tagok és egyben az előszervezet régi tagjainak befogadására.

kopocs-tibor
Kopócs Tibor
Fotó:  Lacza Gergely
a-mamsze-taggyules-resztvevoi
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.