2019. május 16., 19:47

Múzeumok éjszakája Galántán – mackók és híres Esterházy asszonyok

Színes programokkal várja május 18-án a mátyusföldi közönséget a Galántai Honismereti Múzeum és a Galántai Városi Művelődési Központ. A Múzeumok éjszakája rendezvény keretében Galántán életre kel a kultúra és a muzsika lángja. Az egy mackógyűjtő csodálatos világa című kiállítás megnyitóján minden mackókedvelő családnak ott a helye.

mackokface.jpg
Médialapozó
Fotó: facebook

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, a Galántai Honismereti Múzeum, valamint a Galántai Városi Művelődési Központ szeretettel vár minden érdeklődőt a Múzeumok éjszakája rendezvényre 2019. május 18-án, szombaton.

A Galántai Honismereti Múzeum már több éve csatlakozik ehhez az európai szintű kezdeményezéshez. Idén három helyszínen – a Galántai Honismereti Múzeumban, a reneszánsz kastélyban, és a neogótikus kastélyban is várják a látogatókat. Az egyes programok szervezésénél a fő szempont a közönség lehető legszélesebb körben való megszólítása – tudatta portálunkkal Cupal Barica Andrea, a múzeum idegenforgalmi referense.

A Galántai Honismereti Múzeumban délután négy órakor kerül sor a „Mackóvilág – egy mackógyűjtő csodálatos világa – Szóda Anna gyűjteménye” című kiállítás megnyitójára. Az ide látogató vendégek így az állandó tárlatokon kívül több mint 2000 macit, valamint a múzeum gyűjteményéhez tartozó régi játékot tekinthetnek meg, belemerülve ezáltal a mese, fantázia világába, vagy - az idősebbek esetében – a gyermekkori emlékekbe. A kiállítást a gyűjtemény tulajdonosa, Szóda Anna, valamint a kiállítás kurátora, Danter Izabella méltatja. A gyermekeket alkotóműhellyel várják. Zuzana Hlavatá illusztrátor vezetésével a kis képzőművészek saját macis leporellót készíthetnek maguknak. A macik megtekintése és a leporelló elkészítése után Kecskés Marika, hivatásos bábművész előadását ajánlják a gyerkőcök figyelmébe, akinek köszönhetően megtudhatják, hogyan lettek a vadállatokból háziállatok. Érdemes ezen a napon az öltözékre is odafigyelni, hiszen mindenki, aki macis öltözetben jelenik meg, édes jutalomban részesül.

A reneszánsz kastélyban a 13:00 és 14:00 órára meghirdetett tárlatvezetésen kívül a fiatalok és felnőttek részére rendhagyó előadással készülünk Négy nő – négy évszázad címmel. Az előadást Anna Jónásová, a Galántai Kerületi Könyvtár egykori szakdolgozója tartja, aki egyszersmind szerkesztő, bibliográfiák szerzője és az irodalom lelkes népszerűsítője is. Anna Jónásova az utóbbi néhány évben intenzíven foglalkozik az Esterházy család történetével. Tudományos munkájának eredménye a 2014-ben megjelent „Nők az Esterházy családból” c. könyv első része. A második kötet megjelenése a történelem rajongói örömére még ebben az évben várható. Habár a kiadvány az előadáson még nem lesz kapható, a benne lévő nőalakok néhány óra erejéig mégis megelevenednek. A jelenlévők megismerkednek a 16. században élő humanista Esterházy Magdolna , a 17. században élő Nyári Krisztina , a 18. században született gazdag és szerencsétlen Thurn und Taxis hercegné, valamint a némafilm elismert színésznője, Esterházy Ágnesnek az életével. Az előadást a Fringia történelmi csoport tagjai színesítik korabeli kosztümökben, akik néhány pikáns információval is kiegészítik a hallottakat. A zenei élményről a Joseph Haydn Művészeti Alapiskola diákjai gondoskodnak. Az előadás végén korabeli tánc oktatása várható, melybe a közönség is bekapcsolódhat.

A galántai Múzeumok Éjszakája zenei programmal zárul a neogótikus kastély udvarán, amely kiváló körülményeket nyújt a pihenésre és kikapcsolódásra. A Kodály-szoba, valamint a galériában zajló időszaki kiállítás megtekintése után 21:00 órakor sor kerül a Zuzana Mikulcová Band koncertjére. Előzenekarként 20:00 órától a helyi CUPAU feat. David Strieženec formációt hallhatják, akik ismert dalok coverjével segítenek ráhangolódni az énekesnő koncertjére.

A rendezvény Galánta Város anyagi támogatásával valósul meg. A belépés ingyenes.

mackokface.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék