2023. október 8., 14:21

Művészet a szórványban – Simek Viktor és Jaščeg Erzsébet kiállítása Szencen

Nagyszabású kiállítással vette kezdetét a Csemadok által patronált 54. Szenci Molnár Albert Napok közel egy hónapon át tartó rendezvénysorozat. Simek Viktor, Zoboralja festője népviseletben festette le a tárlat megnyitójának háziasszonyát.

Simek Viktor és Jasceg Erzsébet tárlat
Galéria
+8 kép a galériában
Kiállítás Szencen - Simek Viktor, Jaščeg Erzsébet
Fotó: Duray Zoltán

Október 6-tól november 11-ig tartanak az idén immár ötvennegyedik alkalommal megszervezett Szenczi Molnár Albert Napok, melyek helyszínéül Boldogfa, Dunasápújfalu, Hegysúr, Jóka, Réte és Szenc települések szolgálnak. Az idei rendezvénysorozat megnyitójának napján egy nagyszabású kiállítás vernisszázsára is sor került,

a szervezők olyan művészek munkáit állították ki, akik a szórványvidékeken értek el hírnevet alkotói tevékenységükkel.

A tárlatot a szenci Labirintus helyiségében rendezték be. Simek Viktor Zoboralja kincsei és Jaščeg Erzsébet Tegyük szebbé a világot címmel állít ki október végéig. A kiállításokat Tóth Katalin tanár, Simek Viktor tanítványa és Farkas Andrea kurátor, festőművész nyitották meg.

A vernisszázs házigazdája Neszméri Tünde, Pozsony megyei képviselő volt, akit a közelmúltban zsérei népviseletben maga Simek Viktor is megfestett. Az alkotást ezúttal ki is állították. A tárlat megnyitásán közreműködő Zoboralja Zsérei Női Kart Sándor Maga Marianna mutatta be a közönségnek, előadásukkal többszörös vastapsot érdemeltek ki.

Hazánkat és népünket csak akkor szerethetjük igazán, ha jól ismerjük múltját és ennek fontos részét, a néphagyományt. Szülőföldem Zoboralja megragadó tája, színpompás népviselete nem merülhet feledésbe”

– vallja Simek Viktor, Zoboralja festője, akinek művészete a zoboraljiak számára a szűkebb értelemben vett hazát jelenti, mert

alkotásain nemcsak Zoboralja festői szépségű tájait ismerhetjük fel, hanem e vidék színpompás népviseletének ábrázolásával felelevenednek előttünk az egyes zoboralji községek öltözködési szokásai és gazdag néphagyománya is.

Simek Viktor nem csak a festészet világában elismert művész, kedvtelése a zene világa is, a Zoboralja Zsérei Női Karnak hat évtizede oszlopos vezetője.

A szenci Jaščeg Erzsébetet a szintén szenci származású, jelenleg Somorján élő Farkas Andrea festő méltatta. Kiemelte,

Jaščeg Erzsébet a paverpol technika művelője, ami nagyon színes világ, minden képben ott a művész lelke, gondolatai, érzelmei is. A kurátor kiemelte, amikor egy ember kézművestől vásárol terméket, nem csupán a portékát veszi meg, hanem szívet, lelket, könnyeket és az alkotással eltöltött fáradságos órákat is.

Simek Viktor és Jasceg Erzsébet tárlat
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.