Művészek a másik oldalról

Kaszmán Zoltán 2019. október 10., 09:44

Továbbra is megtekinthető a zselízi Művelődési Otthonban kiállított tárlatanyag, amely a városhoz tartozó Nagypuszta büntetés-végrehajtási intézetében tartózkodó elítéltek képzőművészeti alkotásait mutatja be.

Fotó: Kaszmán Zoltán

Összesen nyolc alkotótól több mint ötven kép és festmény van kiállítva, de mintegy húsz darab saját készítésű papír- és famodell is megtekinthető. Az összes kiállított művet a zselízi börtönben tartózkodó elítéltek készítették az ottlétük ideje alatt.

Fotó: Kaszmán Zoltán

Attól eltekintve, hogy ezek az emberek valamiért el vannak ítélve, vannak közöttük nagyon ügyes kézművesek, szakemberek és természetesen művészek is.

Ezen adottságaikat próbáljuk minden lehető módon támogatni. Működtetünk egy kimondottan erre a célra alapított szakkört, ahol igyekszünk a megfelelő körülményeket kialakítani az alkotáshoz; bebiztosítjuk számukra a festéket, a vásznat és az egyéb eszközöket” – tájékoztatta portálunkat a büntetés-végrehajtási osztály vezetője, Horváth Krisztián, majd hozzátette:

Az évek folyamán gyűltek a szebbnél szebb festmények, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk ezeket a nagyvilágnak;

ezzel is hangsúlyozva a gondolatot, hogy az elítéltek (ahogy általában az emberek is) nemcsak jók és rosszak, és az elkövetett hibáik ellenére adni is tudnak a társadalomnak.

Fotó: Kaszmán Zoltán

A másik oldalról című tárlat egyik ötletgazdája azt is elárulta, hogy

a kiállítás befejeztével néhány művet kórházaknak és öregotthonoknak ajándékoznának tovább,

abban bízva, hogy a szóban forgó alkotások egy kicsit jobb kedvre tudják deríteni az ott lakókat, s előfordulhat, hogy valamilyen módon a gyógyulásukat is tudják majd segíteni.

Képgalériánk:
Fotó: Kaszmán Zoltán

0 HOZZÁSZÓLÁS