2022. június 19., 11:38

Menny és pokol közt - Hieronymus Bosch Budapesten

A Hieronymus Bosch rejtélyes világát bemutató tárlat idén április 9-én nyílt meg a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Terve azonban már 10 évvel ezelőtt megfogant a kiállítók fejében, s jól döntöttek, hogy kitartottak, mert a németalföldi mester munkásságát bemutató nagyszabású kiállítást már az első hónapban 50 ezren nézték meg.

Szépművészeti, Bosch
Médialapozó
Fotó: A szerző felvétele
Bosch-kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban

Július 17-éig, a tárlat végéig még nagyon sokan várakoznak majd a kígyózó sorokban a múzeum pénztára előtt. Ottjártunkkor sem volt ez másképp! Még szerencse, hogy némi felárral a jegymester.hu oldalon a belépőjegy előre is megvásárolható. A kiállításra történő belépést komoly óvintézkedések előzik meg: az előírt méretet meghaladó táskák nem vihetők a kiállítótérbe, ráadásul minden táska tartalmát ellenőrzik.

Aki végül sikerrel bejut Közép-Európa valaha megrendezett legnagyobb Bosch-kiállítására, mintegy 90 alkotást tekinthet meg; köztük a mester teljes fennmaradt festői életművének közel a felét, azaz 10 festményt és néhány rajzot. A többi műalkotás kortársai és követői tehetségét dicséri. Ezekhez még olyan miniatúrák, grafikák, irodalmi szövegek is társulnak, amelyek Bosch műveit is inspirálták.

A felbecsülhetetlen értékű alkotásokat mintegy félszáz köz- és magángyűjtemény kölcsönözte a múzeumnak, a többi között  a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i The J. Paul Getty Museum, illetve a madridi Museo Nacional del Prado. 

De kicsoda is Hieronymus Bosch? 

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású alkotójáról meglehetősen keveset tudunk: 1450 táján, művészcsaládba született, és valószínűleg 1516-ban halt meg. Családtagjai a korabeli társadalom megbecsült polgárai voltak, testvérei is művészek lettek. A pokol és a démonok festőjeként emlegetik, miközben a szentekről is sok alkotása született.

A források szerint szerette a kódexek és a középkori nyomtatott könyvek világát. Ismerte a kódexfestményeket, a kortárs vallásos irodalmat, és ezek történetei, anekdotái meg is jelennek képein. Alkotásai felhívják a figyelmet a hétköznapokban fellelhető, az elkárhozáshoz vezető veszélyekre, mindezt sajátos humorral fűszerezve. Előszeretettel foglalkozik az örök emberi témákkal is, mint az erény és a bűn, a vágyak megélése, a visszafogott élet, a hit kérdése.

Sok groteszk, furcsa dolog is megjelent alkotásaiban, többen azt állítják: csak hallucinogének hatása alatt tudta ezeket a vászonra álmodni, bár erre konkrét bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. 

A kiállítás hét fejezete

A kiállítás hét fejezetben tárja a nézők elé a mester életművét és a korszak művészetét. Az első Boscht szülővárosa,‘s-Hertogenbosch környezetében mutatja be, ahol élete nagy részét töltötte, és ahonnan művészi álneve is származik. Már életében legendának számított, lelkes követői utánozták festészeti stílusát, halála után pedig életművéből nyertek ihletet.

Bosch
Fotó:  A szerző felvétele
Bolondok hajója

A Bolondok hajója című második egység felidézi, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket. Érdeklődött az emberi természet, a társadalmi visszásságok, illetve az emberi esendőség iránt. Címadó festménye egy kormányos nélküli hajó utasait ábrázolja, akik épp halálos bűnöket követnek el, hajójuk pedig a kárhozat felé tart. A furcsa emberi természet ábrázolása a Kőoperáció című festményén is megjelenik. A második egységben Bosch a főbűnöket állította pellengérre.

A kiállítás harmadik, Az idők végezete című része a mester művészetének legerőteljesebb témáját, a túlvilág és a végítélet hátborzongató látomásait mutatja be. Bosch a középkor és az újkor átmeneti időszakában élt, amikor a társadalom úgy vélte, a világ ekkor éli 6., utolsó korszakát, amely az Antikrisztus eljövetelével és a végítélettel zárul. 

A negyedik szekció – Szentek élete – a korszak spirituális útmutatásait foglalja össze. A szentek élete példaként szolgált arra, miképp lehet megküzdeni a démonokkal, azaz hogyan maradhat szilárd az emberi hit a megpróbáltatások idején is. Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek életét, történeteik gyűjteményét; kompozícióit ugyanakkor szokatlan részletekkel egészítette ki. Mindezt  a Keresztelő Szent János a pusztában, Szent János evangélista Patmosz szigetén, vagy épp a Szent Kristófot bemutató festményén is felfedezhetjük. A legnépszerűbb középkori szent, Remete Szent Antal életéről Bosch több kompozíciót is készített.

Bosch
Fotó:  A szerző felvétele
Szent János Patmosz szigetén

A Jézus követése fejezet két fő témakör, Krisztus földi megtestesülésének misztériuma és a passió köré rendeződik. Erről a tárlaton két korai műve, a Királyok imádása, illetve az Ecce homo tanúskodik.

Bosch legnyugtalanítóbb és egyben legismertebb alkotása, a Gyönyörök kertje triptichon, amely az évszázadok során műértők sokaságát késztette elmélyült gondolkodásra. Az eredeti alkotást a madridi Pradóban őrzik, a Pesten látható csak annak hű másolata. Rendkívüli hatását jelzi az is, hogy nemcsak festménymásolat, hanem falikárpit is készült róla.

Bosch
Fotó:  A szerző felvétele
A gyönyörök kertje, triptichon

  Végül az utolsó fejezet Bosch művészetének széles körű hatását tárja a látogatók elé. Művészete nemcsak kortársait és a jövő művészgenerációit érintette meg, hanem meghatározta a németalföldi festészet fejlődésének irányát a következő évszázadra. A kiállítás megkísérli felidézni azt a szellemi teret, amelyben Bosch máig ható művészete létrejött.

Bosch következő műveit mutatja be a tárlat: 

Bolondok hajója, A mértéktelenség allegóriája, Kőoperáció, A bűvész, Túlvilági látomások: Az üdvözültek mennybemenetele, Túlvilági látomások: A pokolba vezető folyó, Utolsó ítélet, Pokolbéli táj, Keresztelő Szent János a pusztában, Szent János evangélista Patmosz szigetén, Szent Kristóf a gyermek Jézussal, Tanulmányok Szent Antal megkísértéséhez, Királyok imádása, Ecce Homo, Bámészkodók.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/24. számában.

Bosch
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.