2022. június 3., 09:06

Magyar Pozsony – kültéri kiállítás Pozsonyban

Magyar Pozsony címmel kültéri (pop-up) kiállítást nyit a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2022. június 6-án (hétfőn). A rendezvény a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű kulturális fesztivál keretében valósul meg a pozsony–óvárosi Hviezdoslav téren.

magyar Pozsony

Pozsony 1563-tól 1830-ig volt a magyar királyok koronázóvárosa, és 1848-ig számított a történelmi Magyarország fővárosának, pontosabban a legfőbb kormányzati szervek székhelyének. A városnak máig fontos szerepe van a magyar nemzeti és történelmi tudatban, művelődéstörténetben.

A 2021-es népszámlálás során Pozsony 475 503 lakosából 11 297 (2,3 százalék) tüntette fel a magyart egyedüli nemzetiségként. A pozsonyi illetőségű magyarok száma 2011-ben még 14 119 (3,4 százalék) volt.

„A Magyar Pozsony című pop-up kiállítás 10 oszlopon, 30 oldalon 3 nyelven – magyarul, szlovákul és angolul – kerül bemutatásra. Nem könnyű feladat például az egykori magyar koronázó főváros történetéből a legtipikusabb történeteket röviden összegyűjteni, hiszen Pozsony máig nagyon jelentős szerepet tölt be a magyar történelmi és kulturális emlékezetben. Kiállításunkkal – a teljesség igénye nélkül – az egykori legtipikusabb pozsonyi magyar történelmi emlékekre és a mai magyar jelenlétre szeretnénk felhívni a figyelmet” – nyilatkozta ifj. Papp Sándor, a kiállítás koncepciójának megalkotója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.