Magyar emlékek nyomában - Mészáros Andor – Ballarat, Melbourne

Farkas József György 2019. november 03., 18:40

A pesti Duna-korzón álló Shakespeare-szobor alkotója, Mészáros Andor (1900–1972) szobrászművész és építész voltaképpen nem ide szánta ezt a térplasztikáját. Fogadott hazája, Ausztrália egyik városa, Ballarat közösségi háza előtt áll 1960 óta a szobor eredetije, ott emlékezteti az arra járókat a drámairodalom nagy alakjára.

Maga a művész a fasizmus elől menekülvén, 1939-től élt az ötödik földrészen, ahol nagyméretű egyházi szobrokkal és domborművekkel, továbbá éremvéséssel írta be a nevét az ausztráliai képzőművészet aranykönyvébe. Az ő nevéhez kapcsolódik Sydney két köztéri szobra is: az Anyaság (1944-ből) és az V. György király előtt tisztelgő emlékmű (1947).

Népes családja, leszármazottai is többségükben Ausztráliában élnek, ahol – egy melbourne-i temetőben – alussza immár örök álmát; mellékelt éremportréja fia, Michael Meszaros fiatalkori alkotása. 

Mészáros Andor  Budapesten, Bécsben, majd Párizsban a Julian Akadémián tanult. Tehetsége igazán külföldre távozása után, a harmincas évek végén bontakozott ki. Már egy évvel odaérkezése után Ausztrália-szerte ismerték művészetét, királyszobrokat készített, és amatőr színjátszó csoportot is létrehozott, sőt, magyar költők verseit fordította angolra.

Becsülik azonban Nagy-Britanniában is, ahol 1948-ban – számos érem mellett – a canterbury-i székesegyház ezüst Kálvária-oltárát készítette el. Halála előtt az óhaza közönsége is megismerkedhetett néhány alkotásával, 1970-ben a Szépművészeti Múzeum, 1971-ben pedig a Műcsarnok egy-egy kiállításán.

Képgalériánk:

Ám a legrangosabb kétségkívül a Duna-parti szállodasor előtt felállított Shakespeare-szobor, a képen látható ballarati mű másolata. A világ közterületein található 21 Shakespeare-szobor közül ez az egy ábrázolja színészként a drámaírás angol mesterét. „Ez a Shakespeare-szobor különleges lelki híd kíván lenni Nagy-Britannia, Ausztrália és Magyarország művelt emberei között” – hangzott el az alkotás 2003-i avatásán, amelyet számos ausztráliai magyarbarát tetemes adománnyal is segített (a médiamágnás, Rupert Murdoch 91 éves édesanyja, Elisabeth Murdoch egymillió forintnak megfelelő ausztrál dollárral járult hozzá a terv megvalósításához).

0 HOZZÁSZÓLÁS