Kunst Meister festőművészek lévai tárlata

2020. augusztus 3., 19:48
Kaszmán Zoltán

2020 augusztusának első teljes hetén a lévai Reviczky Ház látja vendégül Simon M. Veronika grafikus és festőművész Festészeti Akadémiáját. Ennek apropóján egy kiállítást is megnyitottak.

A Reviczky Festőakadémia 2020. augusztus 2-án Simon M. Veronika és Szentpéteri Tóth Márta, Kunst Meister festőművészek közös tárlatával vette kezdetét. A rendezvény alaphangját a Barbora Chlebová és Birner Aladár alkotta kettős adta meg; fuvola- és zongorajátékukat követően a Reviczky Társulás kiállításokért felelős projektmenedzsere, Péter József köszöntötte a megjelenteket (akik között az akadémia festőmesterei és korrepetítorai, így Herceg Teréz, Üveges Judit, Nemes Terézia és Somlyai Péter is helyet foglaltak), majd átadta a szót a tárlatot megnyitó Beőthy Nagydíjas szépírónak, Enyedi Bélának.

Ezen a tavaszon hat kiállításunk maradt el, köztük budapesti és néhány külföldi is. Sokáig a lévai jelenlétünk is kérdőjeles volt, végül a Reviczky Festőakadémia nagy örömünkre megvalósulhatott”

– mondta az író, majd Simon M. Veronika munkásságát méltatva kifejtette:

Veronika már a nyolcszázadik egyéni kiállításán is túl van. Festményei a világ tizennyolc országának különböző közintézményeiben megtalálhatóak. 2000 óta leginkább tanítással foglalkozik, Székesfehérváron irányítja az általa alapított SMV 2000 Festőtanodát.”

Enyedi természetesen Szentpéteri Tóth Mártát is bemutatta. Elhangzott többek között az is, hogy Márta, aki éppen Simon M. Veronika tanodáját látogatva vált a Special Method Version festőmesterévé, 2019 októberében kapta meg diplomáját, miután elvégezte a salzburgi Leonardo Művészeti Akadémia mesterképzését.

A siófoki festőművésszel már találkozhattak a lévai és Léva környéki művészetkedvelők, ugyanis 2020 februárjában tiszteletét tette a járási székhely magyarjainak közösségi házában, hogy bemutassa a Színek világa, világok színei című tárlatát. Szentpéteri Tóth Márta akkor egy Balatont ábrázoló modern festményt ajándékozott a Reviczky Társulásnak, de ezúttal sem érkezett üres kézzel. Elmondása szerint a karantén ideje alatt festett egy képet, ami a lévai várat ábrázolja. A Feininger technikával készült alkotást a Reviczky Társulásnak adományozta. A festményt az elnök, Urbán Zoltán vette át.

A Reviczky Festőakadémia augusztus 6-án ér véget. Hamarosan a többnapos programsorozat lefolyásáról is beszámolunk, megszólaltatva az akadémia művészeti vezetőjét, Simon M. Veronikát is.