Kültéri Fadrusz-kiállítás a Pozsonyi Kifli szervezésében

Múzsa 2018. október 08., 09:50

Fadrusz János szobrászművészről nyílik kültéri kiállítás október 11-én a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében. A szervezet új kiadványokkal is jelentkezik.

Háttérben a Mária Terézia-szoborcsoport, az előtérben pedig a Fadruszt ábrázoló mellszobor egy korabeli képeslapon Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

Fadrusz 160 évvel ezelőtt, 1858-ban született Pozsonyban, és 115 esztendővel ezelőtt hunyt el Budapesten. A társulás e két évforduló kapcsán kültéri (pop up) kiállítást rendez a pozsonyi Duna-part Ľudovít Štúr-szoborcsoporttal szembeni részén. Az ünnepélyes megnyitó október 11-én 16.30-kor kezdődik.

A Štúr-szoborcsoport helyén 1897 és 1921 közt az alkotó Mária Terézia-szoborcsoportja állt, amelyet a két világháború közti csehszlovák időszak kezdetén szétzúztak. A 30 információs panelt ott helyezik el, ahol 1912-ben felállították Pfliegler János Fadruszt ábrázoló mellszobrát (1945 után eltávolították, a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében található). 

A pozsonyi Mária Terézia-szoborcsoport, amely végérvényesen kijelölte Fadrusz helyét a legnagyobbak között, egyúttal alkotója tragédiáját is előrevetítette. Fadruszhoz a sors volt kegyetlen (1903. október 26-án ragadva ki őt az élők sorából), szobrát pedig vandál kezek rombolták le 1921. október 26-án.

Fadrusz János pozsonyi mellszobra Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

1912 elején megszületett a döntés, hogy Fadrusz János teljes értékű, kültéri emlékművet érdemel. Az emlékmű elhelyezéséről folyó vitában az a vélemény kerekedett felül, hogy a legmegfelelőbb hely a rakparti park nyugati csücske lesz, ahonnan Fadrusz saját értékes alkotására, a Mária Terézia-emlékműre „láthat”.

A nevezetes szülött mellszobra több mint 30 évig állt a rakparton. Végignézte „gyermeke”, a Mária Terézia-emlékmű elpusztítását, majd néhány év múlva már Milan Rastislav Štefánik szobrát „láthatta” annak helyén. A második világháború után eltávolították. Szerencsére elkerülte számos más emlékmű csúfos sorsát, hiszen megmaradt, és 1959 óta a Pozsonyi Városi Galéria raktárjában pihen. 

A projekt koordinátora Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli elnöke, kiállításrendezője ifj.Papp Sándor, az egyesület alapítója. A két héten át megtekinthető tárlat szövegeit: Hornyák István, Július Cmorej és Ján Vyhnánek várostörténészek készítették, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája. 

Épül a Mária Terézia-emlékmű Pozsonyban Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

A pozsonyi adventi vásár idejére több kiadvány is napvilágot lát a „Kifli” gondozásában. A Pozsonyi mesék című sorozat legújabb kötete – Forgács Péter munkája – ugyancsak Fadruszról szól. Szlovákul is elérhetővé válik Kacsinecz Krisztián Batka János városi főlevéltárosnak és zenekritikusnak szentelt könyve, amely tavaly jelent meg magyarul. Kiadják magyarul Viera Kamenická szlovákul már meglévő, zsidó történeteket tartalmazó meséskönyvét. Válogatáskötet készül továbbá a www.pozsonyikifli.sk legérdekesebb, legnépszerűbb várostörténeti írásaiból. A 2019-es Pozsonyi Naptár olyan felvételeket tartalmaz majd, amelyek a város hajdani híres fotográfusa, Kozics Ede és utódai műhelyében készültek a 19. század második és a 20. század első felében.

Képgalériánk:
Ferenc József és Fadrusz János a szoboravatáson Fotó: A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS