Különleges élmények a galántai Múzeumok éjszakáján

Horváth Szomolai Andrea 2018. május 22., 09:23

Megnyílt „A komlótól a sörig“ címet viselő időszaki kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban. A vernisszázsra a Múzeumok Éjszakája program keretén belül került sor. Az ünnepélyes megnyitót követően az érdeklődők sokféle színes programba bekapcsolódhattak, valamint színvonalas koncertek és előadások szórakoztatták a közönséget késő estig.

A Nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum által kölcsönzött kiállítás szeptember 8-ig tekinthető majd meg a Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében. A megnyitón a Joseph Haydn Művészeti Alapiskola diákjainak zongora- és fuvolajátéka után Daniel Rybárik, megbízott igazgató köszöntötte a vendégeket és háláját fejezte ki a nagytapolcsányi kollégáknak a segítségért a kiállítás installálásánál. Ezután Blažena Šmotláková, a Nagytapolcsányi Tribecsi Múzeum igazgatónője mondta el köszöntő beszédét és sok sikert kívánt a galántai kiállításhoz.

A komlótól a sörig címet viselő kiállítást Ondrej Godál, történész nyitotta meg. Elmondta, tájainkon a sör az egyik legkedveltebb alkoholos ital, és a sörgyártásnak is nagy hagyománya volt és van is, ezért gondolták úgy, hogy érdemes lenne egy ilyen tematikájú kiállítást összeállítani. A történész röviden bemutatta a tárlat anyagát, amelyben külön figyelmet szenteltek annak, hogyan alakult a sörgyártás a történelem folyamán, valamint olyan tárgyakat is láthatunk, amelyek felidézik  a valamikori nagytapolcsányi Topvar sörgyár munkásságát. A tárlat fő nyelve a szlovák, de a galántai múzeum dolgozóinak jóvoltából magyar nyelven is olvashatjuk a magyarázó szövegeket.

Ondrej Godál elmondta portálunknak, a kiállított tárgyak a nagytapolcsányi múzeum gyűjteményéből valók, és a hazai helyszínen is nagy sikere volt a kiállításnak. A tárlat szeptember elejéig Galántán marad, onnan Nyitrára kölcsönzik majd tovább.

Jó hangulat sörrel és a capellával

Az ünnepélyes megnyitó során a besztercebányai Urpiner sörgyár sörbemutató programján is részt vehettek az érdeklődők, valamint ízesebbnél ízesebb komlóból készült itókákat is kóstolhattak. Különösen finomnak találtuk a malátát , valamint a félbarna sört is.  A kíváncsi hangulatban lévő látogatók bekapcsolódhattak egy keresztrejtvény-fejtő játékba is, amelynek megfejtése során keresztül kasul bebarangolhatták a Galántai Honismereti Múzeum egyes termeit és behatóan megismerkedhettek az állandó kiállításokkal is.

Képgalériánk:

Kora este a múzeum udvarán a OuKeY countrey zenekar húzta a talpalávalót, a hangulat olyannyira felfokozódott, hogy sokan még táncra is perdültek az ismert cseh és szlovák ritmusok hallatán.

A Múzeumok éjszakája program keretén belül más galántai helyszíneken is zajlottak előadások. A helyi reneszánsz kastélyban Pavol Blažek fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők, majd a délután folyamán a Materinka Színház Az ördög és Kacsenka című gyermekelőadására került sor szlovák nyelven. A neogótikus kastély északi szárnyában Daniel Boris : Fény és árnyék című képkiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Az egyes helyszínek este tízig voltak látogathatóak.

A nap záróprogramjaként a For You a capella együttes adott többnyelvű fergeteges koncertet a galántai neogótikus kastély festői szépségű udvarán. A nézők értékelték, hogy a zenekar tagjai szlovákul és magyarul is szóltak hozzájuk, annak ellenére, hogy az öt tagból csak az egyikük beszéli anyanyelvként a magyart.  Több ismert szlovák ,valamint angol dal mellett tisztán, csengő hangokkal szólalt meg az Omega Petróleum lámpája, valamint a Republic 67-es úton-ja.

Képgalériánk:

A Galántai Honismereti Múzeum értékelő közleménye szerint, több mint 500 érdeklődő látogatott ki az egyes helyszínekre.

Az esemény Galánta város anyagi támogatásával valósult meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS