Kortárs képzőművészet női kivitelben

Szabados Kati 2018. december 14., 09:52

Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Népművelési Központ Gallery Nova kiállítótermeiben valósult meg az a képzőművészeti kiállítás, amelynek kiállítói kizárólag hölgyek, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének nőtagjai. Tizenöt felvidéki és két magyarországi alkotó munkái szerepelnek a tárlaton. A kiállítás január 31-ig tekinthető meg.

(balról) Simon Anikó, Tomovics Marianna, Miglinczi Éva, Pukkai Judit, Kiss Judit, Csémy Éva, Kovács Csonga Anikó, Balla Rita, Jana Svetlovská Fotó: Balart

A tárlatnyitóra december 12-én zajlott, amelyre szép számban látogattak el az érdeklődők. Megnyitó beszédében Balla Rita művészeti konzultáns köszöntötte a jelenlévőket. Ott volt Kopócs Tibor, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Kiss Márta az egyesület jelenlegi elnöke, Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója és a város képviseletében Karaffa Attila alpolgármester is.

A múzsaszerep helyett az alkotást választották

Az alkotások között láthatunk az akril- és olajfestmények mellett monotípiát, üvegmozaikot, üvegfestményt, szobrokat, de iparművész ékszert is. „17 női művészt mutatunk be, 17 eltérő képi világot, 17 különböző véleményt és világnézetet” – mondta megnyitójában Balla Rita. „A tradicionális művészettörténet minket, nőket sokkal inkább múzsaként tart számon, mint művészként.”

Képgalériánk:
Fotó: Balart

A kurátor arról beszélt, hogy ha a helyzet úgy kívánja, a nők reformokat hajtanak végre, és nemcsak a konyhában. Az átváltozás és az átváltoztatás nagymesterei ők. Nőként naponta több szerepkörben is meg kell, hogy állják a helyüket: anyaként, feleségként, dolgozó nőként, adott esetben pedig alkotóművészként. Ilyenek a kiállító hölgyek is, név szerint Bott Maya, Bukai Melinda, Czafrangó Sylvia, Denisa Halmová, Kiss Márti, Kovács Csonga Anikó, Miglinczi Éva, Molnár Rozália, Pukkai Judit, Simon Anikó, Szamaránszky Emőke, Tomovics Marianna, Végh Éva, Csémy Éva, Golasz Tímea, Kovács Zsuzsa és Kovács Éva.

Január végéig várják az érdeklődőket

Balla Rita művészettörténész, a BALART ügynökség alapítója és vezetője a Ma7-nek elmondta, hogy az ügynökség művészeti tanácsadással, a kortárs festők segítésével és kiállítások szervezésével foglalkozik. „A kiállítást a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete felkérésére rendeztem meg, amelynek vezetőségi tagja vagyok. Tizenhét művésznő 35 alkotása jelenik itt meg. Témáit is és műfaját tekintve is sikerült változatos tárlatot megvalósítani.” – mondta a kurátor.

0 HOZZÁSZÓLÁS