2023. szeptember 14., 18:18

Konfrontációk a nyitott műteremben

Kovács Csonga Anikó grafikus, konceptuális művész öt év után először jelentkezik önálló kiállítással. A szentmihályfai alkotó Konfrontációk című tárlata a helyszín- és témaválasztás, továbbá az anyaghasználat, a térszemlélet és a jelképrendszer alkalmazásának tekintetében is rendhagyó. A tárlat megnyitójára 2023. szeptember 16-án Szentmihályfán, 18 órától, a 471-es számú házszám alatt kerül sor. A műterem a kiállítás napján (egyetlen napig) szabadon látogatható 14 és 21 óra között.

kovacs-csonga-aniko_
Galéria
+5 kép a galériában
Kovács Csonga Anikó: Konfrontációk
Fotó: Szabó Péter Pál

Kovács Csonga Anikó lassan két éve a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének (MAMSZE) elnöke. Egyetemi tanulmányait a Besztercebányai Művészeti Akadémia grafika szakán végezte, ahol az elsők között kezdett foglalkozni a hagyományos grafikai műfaj installációkba való adaptálásával, amellyel azóta is kísérletezik. Művészetének fontos eleme a társadalmi-közösségi felelősségvállalás, a család iránti elkötelezettség, továbbá a női lét megjelenítése különböző aspektusokból.

A művésznő kiállításának első ízben ad teret a saját otthona.
kovacs-csonga-aniko__0
Kovács Csonga Anikó: Konfrontációk
Fotó:  Szabó Péter Pál
Ez azért is van így, mert a koncepció teljes mértékben erre épül, ami azt jelenti, hogy az anyasággal összefüggésben alkotok. Úgy gondolom, a szülőfalumban érvényesül a legjobban az identitásom, a nő, az anya és a művésznő hármasa, ami ennek a koncepciónak a lényege. Ez az otthonom, ahol élek a gyermekeimmel, a férjemmel, ez befogadja a művészi énemet, a vezető-szervező énemet, a háziasszony énemet. Emiatt nagyon fontos a helyszín. A műtermet átalakítottam galériává és a műteremhez tartozó udvarrészben is megjelenítek alkotásokat. Lesznek ott olyan kompozíciók is, amelyek azzal foglalkoznak, hogy mi az én identitásom, és itt ezen a helyen érvényesül minden, ami vagyok”

– foglalta össze a kiállítás koncepciójának a lényegét Kovács Csonga Anikó. Mivel a koncepció adott, a jelentés is nagyjából egyértelmű, de a percepció és az asszociáció szabad, a befogadónak nyilván bármi az eszébe juthat egy-egy alkotás szemlélése közben.

kovacs-csonga-aniko
Kovács Csonga Anikó: Konfrontációk
Fotó:  Szabó Péter Pál

A műalkotások különböző technikával készülnek, de amire még alap- és középiskolai képzőművészet órákról emlékezhetünk, a linóleum megmunkálása is komoly szerepet kap.

A linómetszetnek is megvan a maga szimbolikája. Mintegy domináns technikaként foglalkozom vele ebben a témában és eleve használt linóleumokkal dolgozom. Egyrészt felújítom őket, másrészt azért használom, mert az is egy olyan garnitúra az ember otthonában, amit általában a nő tart tisztán. Az első fázisban elkezdtem nagy linóleummetszeteket készíteni a témára, s meghagytam abban a fázisban mint dúc. Ha ezeket az egyszerű, felhasznált linókat a galéria falaira teszem úgy hogy abban már vésve van és ad valamit, akkor ez a kidobni való valami teljesen más szintet kap. A másik fázisban a dúcot kivésem és elkezdem nyomtatni is, de nemcsak klasszikus papírra, hanem felhasznált buborékfóliákra, kartonpapírra.”

2018 után volt egy 2-3 éves „intenzív alkotói csönd”, amikor Anikó a gyermekek születése és az ehhez kötődő anyai feladatok, továbbá az építkezés miatt maximum csak fejben alkothatott. Amikor a gyermekek már nagyobbak lettek, a művésznő akkor kezdte el vésni a nagy linómetszeteket, ezeket ugyanis bent, a gyerekek közelében is meg lehetett munkálni.

Már két éve dolgozik ezen a projekten és most gyűlt össze egy akkora kollekció, ami kiállítható. Mivel Anikó a Covid időszakában kezdett ezekkel foglalkozni, még „kapóra is jött” a sok korlátozás, hiszen otthoni munkáról volt szó, ráadásul amikor még egészen kicsik voltak a gyerekek, akkor amúgy sem nagyon lehetett gondolkodni a kiállításon, mivel anyuka napjai akkor a kis jövevényekről szóltak.

kovacs-csonga-aniko__2
Kovács Csonga Anikó: Konfrontációk
Fotó:  Szabó Péter Pál

„Én egy falusi lány vagyok egy viszonylag egyszerű családból, és amit abból a családból hoztam, az teljes mértékben a klasszikus női-férfi »felállás«, ahol a férfi a domináns, az asszony pedig csinálja az asszonyi munkákat. A férjem lényegében ugyanilyen családból jött, viszont mi már próbálunk kialakítani egy átmenetet, hogy semmiképpen ne ragadjunk bele ezekbe a »szerepekbe«, hiszen az idők is változnak. Az, hogy ezek az alkotások már létrejöttek, bizonyítja, hogy én dolgozom rajta, hogy ez ne így legyen. Pont erre reflektál egy-két munka, hogy borzasztóan nehéz egy olyan nőnek, akinek családja van... Teljes mértékben betölti a háziasszonyi szerepeket, elvégzi azokat a női munkákat, amiket el kell végezni, összetartja a családot, de emellett dolgozik, tehát karriert épít, és az én esetemben ott van az alkotás is, melyen keresztül reflektálok ezekre.

Borzasztó nehéz, és pont ez a lényege, hogy mennyi mindent kell csinálni, mennyi helyen kell helytállni és emellett picit kitörni, hogy ne maradjunk csak a háziasszony és a családanya szerepében, ami mind gyönyörű és szép, de emellett abba is időt kell fektetni, hogy megvalósítsuk önmagunkat és az álmainkat. Sosem szabad azonban egyik vagy másik végletbe esnünk. Éljük meg az anyaságot, a családi örömöket, de az önmegvalósítást, a művészi vagy szakmai sikereket is, amitől kiteljesedhetünk, még ha nehéz is, mert attól szép.”

Kovács Csonga Anikó 2022-ben megkapta a Magyar Művészeti Akadémia hároméves alkotói ösztöndíját, ugyanebben az évben a VII. Székelyföldi Grafikai Biennálén a MAMÜ Társaság díját, 2021-ben az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálén a FMSZE díját, 2018-ban a 7. Szabad Képzőművészeti Biennálén a Szlovák Művészeti Únió díját, illetve a II. Nemzetközi Hatvani Kisgrafika Tárlaton a Grassalkovich Művelődési Ház díját. Számos kiállítás és alkotótábor résztvevője Szlovákiában, Romániában és Magyarországon.

kovacs-csonga-aniko__1
Kovács Csonga Anikó: Konfrontációk
Fotó:  Szabó Péter Pál

A Konfrontációk elnevezésű projekt debüteseménye az alkotó nyitott galériájában a művész első olyan kiállítása, ahol az anyaságról szóló műveit csoportosan mutatja be. A kiállítás a Kultminor és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

kovacs-csonga-aniko
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.