Kiss Dulai Ilona képeslap-kiállítása Zselízen

Kaszmán Zoltán 2018. május 04., 13:27

Május 2-án a zselízi Művelődési Otthon kiállítótermében nyílt meg Kiss Dulai Ilona képeslap-kiállítása.

A megnyitón sokan megcsodálták a gyűjteményt Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ünnepélyes megnyitót a helyi könyvtáros, Plizga Sylvia vezette fel, akitől megtudhattuk, hogy a több mint 90 ezer képeslapból álló gyűjteményből ezúttal kb. ötezret tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kiss Dulai Ilona örömmel mesélt a képeslapok iránt érzett szerelméről: „Mint általában minden gyerek, én is gyűjtöttem szalvétát, szebbnél szebb idézeteket és persze képeslapokat. Asztalosként dolgozó középső bátyám készített is nekem egy rekeszes fadobozt, hogy abba rakjam a lapokat. Attól a doboztól azóta már nagyon messze vagyok; ezt leginkább abban érzékelem, hogy szobafestéskor ki kell rámolni a gyűjteményt a szekrényekből, és a kilencedik, tizedik megpakolt banános doboz után gondolkodni kezdek, hogy kell-e ez nekem. A válasz persze mindig ugyanaz: Igen, kell! Már el sem tudnám képzelni az életemet képeslapok nélkül, és azt hiszem, a családom sem.“

Több mint 7 ezer csipeszt és másfél kilométernyi kötözőanyagot használtak fel

Ilonka néni maximális precizitással rendszerezi gyűjteményét, melynek elemei mappákba vannak rendezve – abc-sorrendben. Legutóbbi kiállítása óta már 20 esztendő eltelt, Juhász Sándor – a helyi Művelődési Otthon vezetője – ezért is fejezte ki örömét, hogy egy hónapig otthont adhatnak ennek a nem mindennapi gyűjteménynek.

Képgalériánk:
Juhász Sándor mond köszönetet a gyűjtőnek, Kiss Dulai Ilonának Fotó: Kaszmán Zoltán

„Köszönet illeti Ilonka néni mellett azokat is, akik másfél héten keresztül a késő esti órákig munkálkodtak azon, hogy méltóképpen kerüljön bemutatásra a mintegy 5 ezer képeslap. Ehhez több mint 7 ezer csipeszt és másfél kilométernyi kötözőanyagot használtunk fel“ – részletezte a tárlat összeállításának körülményeit Juhász Sándor, majd hozzátette: „Szeretettel várjuk a helyi oktatási intézményekben tanuló diákokat is, akiket egy kis játékos kísérőprogrammal fogadunk.“

„...mindenkinek azt küldök, amit ő gyűjt, nekem pedig képeslapokat küldenek”

Kiss Dulai Ilona elmondása szerint van még további néhány ezer darab képeslapja, amelyek egyelőre nincsenek besorolva, így maga a gyűjtemény sem teljes soha, hiszen bármikor befuthat egy jól kitömött levél vagy egy kisebb csomag.

Idézet és képeslapok a falon Fotó: Kaszmán Zoltán

„Tudják rólam, hogy semmit nem dobok ki, mert minden egyes »szemétre« van egy cserepartnerem. Nagyon sokfelé levelezem, mindenkinek azt küldök, amit ő gyűjt, nekem pedig képeslapokat küldenek. A hazalátogató unokahúgaim is rendre meglepnek egy-egy dobozzal, melyben szalvéta, örökíró, névjegykártya és képeslap lapul. Az embert érhetik tragédiák, érheti bánat, de ha jön egy új küldemény, a fájdalom egy kicsit máris csitul. Örömmel tud eltölteni az, amikor például a brazíliai cserepartnerem arról ír, hogy kikereste Zselízt a térképen...“ – meséli Ilonka néni.

A képeslap-kiállítás június 1-ig tekinthető meg – munkanapokon 9 és 17 óra között.

0 HOZZÁSZÓLÁS