2018. szeptember 14., 15:35

Kiállítással tisztelegnek Tichy Kálmán életműve előtt Rozsnyón

2018. szeptember 13-án a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában megnyílt a Tichy Kálmán 1888-1968 című kiállítás, amely a város híres szülötte, Tichy Kálmán festő, grafikus, író, muzeológus, néprajzkutató életműve előtt tiszteleg.

Tichy Kálmán 1888-1968 kiállítás megnyitója
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A kiállítás megnyitójára sokan ellátogattak, az érdeklődők teljesen megtöltötték a galéria előcsarnokát. Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója elmondta, nagy öröm számára, hogy eljött ez a pillanat, s a közönség megtekintheti Rozsnyó jeles személyiségének életművét bemutató kiállítást, amely az idei rozsnyói Tichy Kálmán-emlékév egyik csúcspontja.

Kemény Dénes, Rozsnyó alpolgármestere szerint az érdeklődők nagy száma is arról tanúskodik, hogy nem volt hiábavaló Tichy Kálmánnak szentelni a 2018-as évet Rozsnyón. Hozzátette, a helyi lakosok és a környékbeliek között sokan akadnak, akik rendelkeznek valamilyen képekkel, tárgyakkal, esetleg ismeretekkel, történetekkel, amelyek a város eme híres szülöttjéhez köthetők. Megjegyezte, az ő esetében is létezik ilyen kapocs, hisz gyermekkora óta abban a házban lakik, amelyben Tichy Kálmán élt és alkotott. „Hálás vagyok, hogy az emlékév kitalálói és az azzal kapcsolatos rendezvények megvalósítói találtak elszántságot, lendületet magukban ahhoz, hogy felidézzék a rozsnyóiak számára ennek a személyiségnek az alkotásait, munkásságát és jelentőségét” – fogalmazott, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a rendezvénysorozat inspirációként szolgálhat a jövőben bizonyos témák, évfordulók felelevenítésére.

Kardos Ferenc, a Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás elnöke rámutatott, minden városnak megvannak a jeles, különleges személyiségei, s Rozsnyó esetében Tichy Kálmán mindenképp közéjük tartozik. Mint elmondta, a Tichy Kálmán-emlékév szervezésének gondolata több mint másfél évvel ezelőtt született. A képviselő-testület február 3-án hirdette meg az emlékévet, egyúttal in memoriam a város díszpolgára címet adományozta neki. Ezt követően a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában megrendezett előadás-sorozat keretében ismertették Tichy Kálmán munkásságát, majd az életművét bemutató kiállítást követően október 24-én egy nemzetközi konferenciával zárul az emlékév.

A kiállítás kurátorai Sylvia Holečková és Lázár Éva, valamint az anyag összeállításánál szakmai tanácsadóként közreműködött Edita Kušnierová.

Sylvia Holečková röviden összefoglalta Tichy Kálmán muzeológusi munkásságát, amellyel jelentős mértékben hozzájárult a rozsnyói múzeumok fejlesztéséhez. 1924-ben a Rozsnyói Városi Múzeum igazgatójává választották, sokat tett a gyűjtemény megfelelő elhelyezéséért, a tárgyakból létrehozott kiállítás összeállításáért, illetve legjelentősebb célja a városban működő két múzeum összevonása volt. Ezt 1940-ben sikerült elérnie, s ugyanebben az évben az egyesített intézmény igazgatójává nevezték ki. Az első közös tárlatot 1943-ban nyitották meg. Tichy Kálmán Gömör egész területén folytatott kutatásokat, melyek eredményeit és ismereteit különböző formákban publikálta. Muzeológusi munkájában progresszív módszereket vezetett be, s fáradhatatlan munkájával hozzájárult a gyűjtemény több darabjának a megmentéséhez, konkrétan neki köszönhető, hogy a céhjelvényeket nem szállították a Prágai Nemzeti Múzeumba, így a rozsnyói múzeum ma gazdag céhes gyűjteménnyel büszkélkedhet – idézte fel, s aláhúzta, Tichy Kálmán a rozsnyói muzeológia legjelentősebb személyiségei közé tartozik, munkájáért a Rozsnyói Bányászati Múzeum 1973-ban in memoriam emlékérmet adományozott neki.

Edita Kušnierová hangsúlyozta, a kiállítás összeállításakor a képzőművészetet helyezték előtérbe. Tichy Kálmán művészetére nagy hatással volt fiatalon elhunyt bátyja, Gyula. A fiatalabb fivér kiállított műveinek nagy része Rozsnyón készült, később, miután kitelepítették, Budapesten is sokat alkotott, ezek az alkotások viszont nem láthatók a kiállításon. Viszont a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteménye is tanúskodik arról, hogy Tichy Kálmán a grafikai technikák milyen széles spektrumát alkalmazta, s ezeknek mestere volt. Hozzátette, Tichy Kálmán nagyon szerette Rozsnyót, a város számos képén megjelenik, s sokszor annak olyan részleteit, zugait mutatja be, amelyek ma már nem léteznek. Járta a környéket is, alkotásain felbukkan a Szlovák Paradicsom és sok város, egyebek mellett Besztercebánya, Eperjes, Bártfa és Bártfafürdő is, az utóbbi településről származott a felesége, akinek a hozzátartozói értékes képekkel járultak hozzá a tárlat létrejöttéhez.

Lázár Éva elmondta, a múzeum a Művészetet Támogató Alap pályázatán nyert bizonyos összeget, ebből sikerült megvalósítani a kiállítást és kiadni a hozzá tartozó katalógust. A tárlat anyaga egyrészt a múzeum gyűjteményéből jött létre, másrészt megszólították azokat a polgárokat is, akiknek birtokukban vannak Tichy Kálmán művei, hogy közösen hozzanak létre egy egyedi kiállítást, ami sikerült. A képzőművészeti alkotásokat a művészhez köthető tárgyak és személyes tárgyai is gazdagítják, amelyeket előszeretettel látott el kézjegyével. Érdekesség, hogy még egy általa hordott cipő is látható, amelyen szintén megtalálható az aláírása. „Úgy gondolom, hogy a Tichy Kálmán munkásságát bemutató legösszetettebb kiállítását sikerült létrehoznunk” – emelte ki.

A tárlat 2018. november 20-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

Fotó:  Fábián Gergő

Tichy Kálmán 1888-1968 kiállítás megnyitója
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.