Kiállítással tisztelegnek a Korinthoszi-csatorna tervezője előtt

2020. szeptember 9., 17:05
Fábián Gergely

Gerster Béla, a Korinthoszi-csatorna tervezője címmel nyílt kiállítás Kassán, a MaJel Rovás Központban. A tárlat célja emlékezetben tartani a város 170 évvel ezelőtt napvilágot látott szülöttének emlékét.

A kiállítást rendező Henszlmann Imre Történelmi Társaság elnöke, Halász György helytörténész elmondta, kutatásai, anyaggyűjtése során döbbent rá, milyen keveset tudunk Gerster Béláról.

Megjegyezte, a városhoz köthető alkotóművészek emlékét jobban őrizzük, míg a tudósokat, műszaki embereket, orvosokat alig ismerjük.

Gerster Béla esetében az utóbbi időben némileg változik a helyzet, de a kiállítást azzal a céllal hívták életre, hogy emlékezetben tartsa Kassa e jeles szülöttének emlékét, aki 170 évvel ezelőtt, 1850-ben látta meg a napvilágot.

_dsc5166.jpg
Fotó: Fábián Gergely

Gerster Béla a bécsi műszaki főiskola elvégzése után Bécs városi mérnöke lett. Néhány évvel később már a Ferenc-csatorna, vagyis a Duna–Tisza–Duna-csatorna főmérnöke, majd Türr István társaságában részt vesz a Panama-csatorna nyomvonalának kijelölésében.

Az ő tervei alapján épült meg 1881 és 1893 között a Korinthoszi-csatorna, s főmérnökeként a munkálatokat is ő vezette.

_dsc5178.jpg
Fotó: Fábián Gergely

A tárlat egyebek mellett bemutatja a Gerster családot, Gerster Béla életét, főbb külföldi és hazai munkáit – az utóbbiak közül például a Ferenc-csatornát, Abaúj–Torna vármegye székházának átalakítását vagy a megye helyi érdekű vasútvonalát, amelynek a Kassa és Torna közötti szakaszát az ő irányítása mellett építették meg –, valamint emlékezetét.

kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg a MaJel Rovás Központban.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilapban olvashatnak majd.

Kövesse facebook oldalunkat is!