2022. november 11., 10:01

Kiállítással emlékeztek meg Schrantz Györgyről Dunaszerdahelyen

A Szövetség a Közös Célokért társulás Schrantz György születésének 80. és halálának 5. évfordulója alkalmából emlékkiállítást szervezett a festőművész-grafikus munkáiból. A kiállításmegnyitóra 2022. november 10-én került sor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

schrantz-gyorgy_nyitokep
Médialapozó
Fotó: Lacza Gergely
Schrantz György alkotásai

Schrantz György Somorján született 1942-ben. Szülővárosában kezdte meg tanulmányait és a helyi gimnáziumban érettségizett.1960 és 1962 között Losoncra került, ahol az építészeti szakközépiskolában (ma: Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola) tanult. Ezt követően sikeresen felvételizett a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolára, ahol Dezider Milly, Ján Mudroch és Orest Dubay tanítványa volt. A főiskolán grafikusként szerzett oklevelet. A hetvenes évek elejétől szabadfoglalkozású művészként élt Pozsonyban, számos grafikáját, könyvillusztrációját állították ki Szlovákiában és külföldön egyaránt. A Pozsonyi Műtermek művésztársaság egyik alapítója és a 2006-ban létrehozott Pozsonyi Magyar Galéria támogatója volt. Festett egyházi épületek számára és templombelsők restaurálásával is foglakozott. Témái között gyakorta szerepeltek csallóközi emberek és a szülőföld. Esterházy János emlékezetét megörökítő híres, ikonszerű alkotása több kiállításon is szerepelt.

schrantz-gyorgy_munkai
Fotó:  Lacza Gergely
Schrantz György alkotásai

A kiállítást Méry Beáta képzőművész, kurátor nyitotta meg, akinek személyes emlékei is fűződnek a festőhöz:

Számomra személyes okok miatt is fontos e tiszteletadás: Schrantz György volt az, aki először felkarolt, s elindított engem a művészi pálya irányába, nyitogatta a szememet. Akarva-akaratlanul alapértékekkel, útjelzőkkel látott el, s végül jó barátom lett, aki figyelte lépéseimet féltő szeretettel, de a kellő kritikával is.”
mery-beata
Fotó:  Lacza Gergely
Méry Beáta

Méry Beátától megtudhattuk, hogy Schranz György halála óta ez az első kiállítás, legutóbb a pozsonyi Csemadok nagytermében Szív a palettán címmel állították ki munkáit. A mostani kiállítás válogatása inkább jelképes, mint tematikus. Terjedelmileg nem nagy, de stílusban és témában is keresztmetszetet ad a művész életművéből. A tárlat festményeinek zöme Schrantz György aránylag termékeny utolsó időszakából való, amely nagyjából két évtizedet ölel át, a grafikák pedig régebbi alkotások.

Méry Beáta köszönetet mondott a Szövetség a Közös Célokért társulásnak a rendezvény felkarolásáért, Klaucová Nagy Gabriellának a szervezésben vállalt szerepéért, a művész családjának, amely rendelkezésre bocsátotta a kiállítási anyagot, kiemelten pedig Schrantz György fiának, Vilmosnak, aki oroszlánrészt vállalt a válogatás összeállításában.

schrantz-gyorgy-duba-gyula
Fotó:  Lacza Gergely
Duba Gyula (Schrantz György alkotása)

A köszöntő végén a következő sorok hangzottak el:

Schrantz György képeinek belső kapcsolata a költészettel, a lírai látásmóddal tagadhatatlan. Az ő szíve is ott remegett a »semmi ágán«, a művészet oltárán, a léttel való szembesülés szikár, szürke-okker folyton formálódó síkjain. De hiába komor színek, súlyos tartalmak, didergő, széttépett, kétségek gyűrte szikla-szikár fejek, kiviláglik, hogy mégsem reménytelenség ez: csak a megmártózás a végtelenben, Isten leheletének lenyomata homlokunkon, behunyt pilláink rezdülése a szív vacogásának ritmusára.”

A kiállításmegnyitón a Vámbéry Ármin Gimnázium tanulói közreműködtek. A tárlat november végéig megtekinthető a Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában.

mery_beata
+11 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.