2021. június 5., 11:05

Kiállítással emlékeznek Ádám Gyulára

Ádám Gyula rozsnyói festőművész, templomfestő alkotásaiból nyílt kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. Az alkotó nevéhez háromszáznál is több templombelső festése köthető.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A kiállítást Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója nyitotta meg. A tárlatot eredetileg Rozsnyó első írásos említésének a 730. évfordulójára készítette Edita Kušnierová és Tomány Éva, de közbeszólt a koronavírus-járvány. A kiállítás kurátorai köszönetet mondtak mindenkinek, aki hozzájárult a tárlat megvalósulásához, külön méltatva a művész leszármazottait, akik közül az egyik dédunoka rész vett a megnyitón.

Peter Ádám örömét fejezte ki, hogy a kiállítás létrejöhetett Rozsnyón. Mint elmondta, nem ismerte személyesen a dédnagyapját, csak hallomásból, nagyapja elbeszélése alapján tudott róla.

Az általa létrehozott festőműhely hangulatát azonban még átélhette, annak munkatársait még láthatta munka közben. Végül köszönetet mondott azért, hogy a városban megemlékeznek a felmenőjéről.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Fotó:  Fábián Gergely

Ádám Gyula a csehországi Olbersdorfban született. Középiskolai tanulmányait Troppauban (a mai Opavában) végezte, festészeti tudását Sopronban tökéletesítette Storno Ferenc festőművész-restaurátornál. Bécsben megismerkedett Wolframm Willibald festőművésszel, akit 1880 táján megbíztak a betléri Andrássy-kastély kifestésével. Együtt végezték el a munkát, majd 1886-ban közösen festették az akkor befejezett rozsnyói kórház kápolnáját és a nagyrőcei római katolikus templom mennyezetét.

Közben Ádám Gyula feleségül vette Wolframm lányát, Wilhelmát, akivel az esküvőjük után Rozsnyón telepedett le. Felesége 1890-ben, mindössze 22 éves korában meghalt. Ádám Gyula később újból megnősült, és Juhász Juliannát vette feleségül. Házasságukból hét gyermek született. Rozsnyón önálló családi vállalkozást, festőműhelyt alapított, ahol a két fiát is foglalkoztatta. A sikeres családi műhelyt rövid időn belül bővítette, 16 segéddel dolgozott, festőművészi szaktudását országszerte elismerték.

Hosszú, több mint ötvenéves templomfestői munkássága alatt mintegy 300 templombelsőt látott el bibliai jeleneteket ábrázoló, díszítő és figurális kompozíciókkal.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Fotó:  Fábián Gergely

Egyik legjelentősebb munkája a rozsnyói ferences templom kifestése, amit kiegészít a ferences rendi kolostor refektóriumában található, az utolsó vacsora motívumára készített monumentális falfestménye. 1904-ben a rozsnyói Xavéri Szent Ferenc-templomot festette ki, 1913-ban a füleki ferences templom mennyezetének a festését vállalta.

Nagyszabású falfestményei találhatók Jolsván, Rimaszombatban és Losoncon. 1927-ben a hárskúti, eredetileg középkori templomot különleges, figurális festményekkel díszítette, a diadalívben az utolsó ítélet vízióját örökítve meg.

Hasonlóan díszítette a tornagörgői templomot, amelybe oltárképet is készített Krisztus megkeresztelése címmel.

Alkotásaival találkozhatunk az egész környék templomaiban, például Betlérben, Dobsinán, Jolsván, Nagyrőcén, Nagyszaboson, Imrikfalván, Murányhosszúréten, Veszverésen, Bódvavendégiben, Méhiben, Gömörön vagy Tornalján. Távolabbi felvidéki (Kőkeszi, Nagysalló, Nagycsalomja stb.), illetve magyarországi településeken is dolgozott, többek közt Budapesten, Kecskeméten, Békéscsabán, Salgótarjánban és Putnokon. 1930-ban a rozsnyói székesegyház felújítása során átfestette Kolbay Tivadar, Spöttl Ignác és Heiss József minden figurális és ornamentális díszítőelemét.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Fotó:  Fábián Gergely

– Ádám Gyula mestere volt annak, hogy egységes egésszé komponáljon számos díszes ruhájú szentet, ünnepélyesen és méltóságteljesen megjelenítve őket a bibliai szövegek szellemében. Figuráit gyakran rokokó elemeket használó, gyönyörű díszítéssel keretezi

– mondta Edita Kušnierová. – Legfőbb ideje, hogy városunk lakossága megismerkedjen a munkásságával ennek a jelentős rozsnyói személyiségnek, akit méltán tekinthetünk kulturális örökségünk letéteményesének.

Munkásságáért 1908-ban X. Pius pápa a Pro Ecclesia et Pontifice (Az egyházért és a pápáért) érdemkeresztet adományozta a festőművésznek. Érdekesség, hogy a kiállításon megtekinthető egy önarcképe is, amelyen zakója hajtókáján ez a kitüntetés látható.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Fotó:  Fábián Gergely

Ádám Gyula – aki alapítója, majd elnöke volt a Rozsnyói Katolikus Legényegyletnek – idős koráig dolgozott. Nyolcvanévesen halt meg, a rozsnyói temetőben nyugszik. A kiállítás 2021. június 27-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában, a Bányászok tere 25. alatt.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/22. számában.

Ádám Gyula kiállítása Rozsnyón
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.