2023. május 17., 20:33

Keresztény tematikájú fényképkiállítás nyílt Nagymegyeren - KÉPEKKEL

Nagymegyerre érkezett az a vándorkiállítás, amely a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési csoportjának kezdeményezésére meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásait vonultatja fel Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek címmel. A mintegy 100 fényképből 28-at díjazott a zsűri, melyek a tegnap megnyitott tárlaton is láthatók.

csiksomlyo-es-a-karpat-medencei-kereszteny-ertekek-nagymegyeren-01
Galéria
+12 kép a galériában
Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek
Fotó: Lacza Gergely

A Fészek Ifjúsági Központban június 20-ig megtekinthető kiállításon elsőként Csémi Andrea mondta el Kacsó András Csíksomlyó–2019 című versét, majd az est házigazdája, Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy a kiállítás egyfelől a csíksomlyói búcsút és Ferenc pápa erdélyi látogatását, illetve ehhez kapcsolódóan a székelyföldi, erdélyi keresztény emlékeket, másfelől viszont az egész Kárpát-medence szakrális emlékeit is bemutatja egy virtuális utazáson.

csemi-andrea
Csémi Andrea
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítást eredetileg Mahulányi József esperesplébános atya, a rendezvény társszervezője nyitotta volna meg, ám mivel nem tudott jelen lenni az eseményen, így a jelenlévőkhöz intézett gondolatait olvasta fel Csémi Szilárd. Mahulányi József atya üzenetében kifejtette, hogy akár a környékünkön fellelhető legkisebb szakrális emlék vagy felújítás előtt álló keresztény tematikájú szobor is érték számunkra, hiszen hirdeti az örökkévaló istenhit jelenlétét ebben a mulandó, állandóan változó világban, és ha hittel tekintünk rájuk, akkor felemelkedik lelkünk és erőt kapunk.

csemi-szilard
Csémi Szilárd
Fotó:  Lacza Gergely

Az esemény házigazdája ezután felkérte Izing Lászlót, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány képviselőjét, a KÉSZ tatai elnökét, hogy nyissa meg a kiállítást. Izing László beszédét azzal kezdte, hogy a Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány életében jelentős szerepet játszott Nagymegyer, ugyanis a felvidéki régió fontos partnereit ismerhették meg ezen a helyszínen. Itt fejezte ki köszönetét Sörös Eriknek, a Pázmaneum Társulás tagjának, aki a kiállítás egyik fő szervezője volt. A KÉSZ tatai elnökétől megtudtuk, hogy a fotópályázat projektje nagyjából hároméves múltra tekint vissza és a szervezet szeretettel fordul a határon túliak felé, ugyanis szándékai között az egyik legfontosabb az volt, hogy törekedjen a magyar egység elősegítésére, melynek olyan területei vannak mint a szülőföldön történő egyéni és közösségi boldogulás támogatása, a kultúra megőrzésének segítése, fejlesztése, valamint az anyaországgal való és egymás közötti sokoldalú kapcsolat fenntartása.

izing_laszlo
Izing László
Fotó:  Lacza Gergely
Hogyan is érdemes nézni ezeket a fotókat? Mindenkinek nyilván megvannak a saját érzelmei, gondolatai, amelyek akkor születnek, amikor megtekinti ezeket a képeket. Érdekes lehet végiggondolni, hogy mire gondolhatott maga a fotóművész, amikor ezeket a képeket elkészítette. Mi az, amit a keresztény művész a fényképezőgép lencséjén keresztül látni és láttatni kíván?”,

utalt kérdéseivel Izing László arra, hogy noha a tematika adott, de mindenki számára egy kicsit mást jelenthetnek ezek a fényképek.

izing-laszlo
Izing László
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítást öt téma köré csoportosíthatjuk. Az első az épített örökség kategóriája. „Itt kitapinthatjuk azt, hogy templomokat, művészeti alkotásokat látunk, ami által az örökségünket mutatják be, és ezek az alkotások a változás lenyomatai is”, mondta a megnyitó szónoka. A második kategória fotóit nézegetve rácsodálkozhatunk szokásainkra, hagyományainkra, ünnepeinkre, kultúrtörténeti emlékekre. A képek harmadik csoportja az elmúlásra és a reményre segít bennünket emlékezni, a negyedik kategória pedig magát a csíksomlyói zarándoklatot örökíti meg. Az ötödik csoportba a „besorolhatatlan” fényképek kerültek.

csiksomlyo-es-a-karpat-medencei-kereszteny-ertekek-a-dijnyertes-alkotas
Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek - a díjnyertes alkotás
Fotó:  Lacza Gergely
Azt gondolom, hogy a kiállítás végignézése lehetőséget ad arra, hogy szembesüljünk a látottakkal és élvezzük a teremtett világ szépségét

– ezzel a gondolattal zárta beszédét Izing László, majd végezetül ismét Csémi Andrea szavalata következett, Bódás János: Lehetetlen című verse hangzott el a tolmácsolásában.

csiksomlyo-es-a-karpat-medencei-kereszteny-ertekek-nagymegyeren-04
Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek
Fotó:  Lacza Gergely

A tárlat megtekinthető szombat délelőttönként 9:15 és 11 óra között, továbbá előzetes telefonos egyeztetés alapján a következő mobilszámon: +421 908 120 052.

csemi-szilard-es-izing-laszlo
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.