2021. november 16., 13:17

Képeslapokkal mesélnek a Csallóköz szívéről

Csütörtökön a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában nyílik meg Karaffa Attila Dunaszerdahely történetét bemutató kiállítása, amely a Szerdahelyi szemmel címet kapta. Az amatőr fotósként is ismert alkotó ezúttal nem képeivel mesél szeretett városáról.

szerdahelyi szemmel

Mire számíthat a közönség, aki ellátogat a csütörtökön nyíló kiállításra?

Terveim között szerepelt, hogy az általam megvásárolt, vagy rám bízott képeslapokat, tárgyi emlékeket bemutassam a nagyközönségnek. Mindenképp az volt a célom, hogy ne csak én gyönyörködjek benne, hanem mindenki, akit érdekel a város történelme, aki itt született, aki itt lakik, aki szerdahelyinek érzi magát. Nem utolsósorban a fiataloknak is szánom a kiállítást, hogy legyen nekik elképzelésük a régmúltról, többek között azért is, hogy nem kell mindent lerombolni, elvetni, mint azt a szocialista időben tették. nem klasszikus kiállítás lesz, hiszen igyekeztünk a szervezőkkel és Ambrus Attila barátommal azon, hogy kilépjünk az ún. hagyományos formákból. A többi maradjon meglepetés.

Jótékonysági célja is van a tárlatnak?

Valóban így van. Szeretem összekapcsolni a szépet a hasznossal. Vagyis, amiben gyönyörködhetünk majd a kiállításon, a régi korok fényképein, iratain, egyéb tárgyi emlékein, amellett a jótékonykodás is jól megfér.

A Szerdahelyi szemmel c. képeslapgyűjtemény, de a Felvidéki szemmel c. könyvem közül választhatnak majd a látogatók. Ezek megvásárlásával pedig egy dunaszerdahelyi civil szervezetet támogathatnak az érdeklődők.

Milyen okból döntött a kiállítás mellett a járvány közepén?

Bízom benne, hogy betartva minden egészségügyi előírást és a felelősségteljes viselkedést emlékezetes kiállítást tudunk szervezni. A kiállítótermet jövőre átalakítják, nagyon nehéz szabad időpontot találni Nagy Iván igazgató úr által irányított intézményben, hiszen egyre több kiállítás, rendezvény kerül megrendezésre az ősi falak között. Úgy gondolom, hogy nem szabad a négy fal közé bekuckóznunk. Amennyire csak lehet és valóban betartva az előírásokat részt kell vennünk a különböző rendezvényeken, hiszen mindannyiunk számára felüdülés is. Milyen jó találkozni a régi ismerősökkel, elbeszélgetni velük, megcsodálni az adott kiállítást, meríteni az éppen elhangzott előadásokból, vagy éppenséggel csak gyönyörködni a szépben. Mert sajnos ebben az időszakban eléggé megosztottak lettünk a járvány nem csak a testet támadta meg, hanem a lelkeket is. A megnyitó látogatóitól kérjük az érvényben lévő járványügyi szabályok betartását, illetve az OTP-rezsim szerint (beoltottak, teszteltek, a COVID-19 betegségen átesettek) lehet megtekinteni a tárlatot.

Milyen tervei vannak Dunaszerdahely történetének bemutatása kapcsán?

Elsősorban a hagyományápolás, a lokálpatriotizmus erősítése és felpezsdítése. Sok-sok ismeretlen részlet van még, hiányoznak régi fényképek, leírások, kordokumentumok. Lehet egyszer majd előkerülnek, de azt szeretném, hogy legyen a fiatalokban tudásvágy és ösztön arra, hogy keressék a régi emlékeket, megbecsülve az ősöket.

És ha már megtalálták, Ők is adják tovább. Ne legyen bezárva az albumba, a fiókba, a számítógép merevlemezén, hanem adják közzé. Hiszen mindannyiunk vágyunk az új ismeretek befogadására. A későbbiekben majd a hagyatékomban lévő egyéb korszakok bemutatását is tervezem, így például az 50-es, 60-as, 70-es évek városának a bemutatása, annak lerombolása és szocilista építése. Fontos, hogy a gyökereinket megtaláljuk és ápoljuk, mert abból növekszik majd a tudásvágy, a lokálpatriotizmus, városunk szeretete és tisztelete.

Aki csütörtökön nem tud eljönni, mikor látogatható a kiállítás?

A tárlatom egészen jövő év január 8-ig látogatható kedd és péntek közt reggel 9 és 12 óra, valamint 13-17 óra között, szombaton pedig 10-12 óra és 13-16 óra közt. Tervezem, hogy készítünk egy videós anyagot is, hogy akik messzebbről vannak, vagy nem tudnak eljönni az online felületeken meg tudják azt nézni. Természetesen amennyiben más múzeumban is érdekes tűnik a kiállításom, szívesen elviszem és örömmel mutatom be városunkat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.