Jelet hagyni – nemzetközi grafikai kiállítás Kassán

Fábián Gergő 2019. április 05., 07:29

Jelet hagyni címmel megnyitották a kiskőrösi Nemzetközi Grafikai Alkotótáborban készül alkotásokat bemutató kiállítást Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Fotó: Fábián Gergő

A tárlaton bemutatott munkák a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület szervezésében 2013 óta megvalósuló nemzetközi grafikai táborokban születtek, amelyen a környező országok képzőművészeti felsőoktatásában résztvevő fiatalok vehettek részt.

Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója és B. Zeikfalvy Anna grafikusművész, a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület művészeti vezetője Fotó: Fábián Gergő

Az alkotások szerzői Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből és Partiumból, Kárpátaljáról, illetve Magyarországról érkeztek.

B. Zeikfalvy Anna grafikusművész, a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület művészeti vezetője Fotó: Fábián Gergő

Az alkotásokat, amelyeket ismert művészettörténészekből és művészekből álló zsűri értékelt, kiállítás keretében is bemutatják. A kassai tárlat megnyitóján részt vett B. Zeikfalvy Anna grafikusművész, a Kőrös-Körül a Művészetért Egyesület művészeti vezetője, a tábor ötletgazdája és szervezője.

Kispálné dr. Lucza Ilona, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója Fotó: Fábián Gergő

„A pályamunkák a világon legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor témakörben készültek. Ez érthető, hiszen a hallgatók Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában dolgoztak. A nemzetközi alkotótáborokban előre megszabott témájú és klasszikus műfajú, magas- és mélynyomású grafikai alkotásokat készítettek a művészhallgatók” – magyarázta a kiállítást megnyitó Kispálné dr. Lucza Ilona, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója.

Fotó: Fábián Gergő

 A tábor résztvevői a munkáikat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményének ajándékozták.

Fotó: Fábián Gergő

„Az évről évre gyarapodó művekkel ma már ötvennél több darabbal szaporodott a múzeum gyűjteménye, amely Magyarország legnagyobb kortárs Petőfi-témájú képzőművészeti kollekciója. Ezt a válogatást az országban már több Petőfi-emlékhelyen kiállítottuk, de a külföldi partnerek közül először Kassán láthatja a közönség” – mondta Kispálné dr. Lucza Ilona.  

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

A kiállítás április 30-ig tekinthető meg a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában, az Erzsébet utca 42. szám alatt.

0 HOZZÁSZÓLÁS